Bartoszek Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Tak jak w temacie... Czy trzeba stratyfikować nasiona Drosery Binaty? Jeżeli tak to ile 1,5miesiąca? A jak nie będę stratyfikował to czy nasiona wykiełkują? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOODY Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Trzeba zaznaczyć, że ich stratyfikacja jest zupełnie zbędna! Jeżeli nasionka były wcześniej trzymane w lodówce, to zupełnie im wystarczy. Wysiewamy nasionka na podłoże, takie jak dla dorosłej roślinki i trzymamy w dużej wilgotności powietrza. Po wykiełkowaniu należy gwałtownie zmniejszyć wilgotność powietrza (jeżeli nie są to odmiany tropikalne jak D. binata ‘Multifida’) Dalej hodujemy siewki, jak dorosłe rośliny. Przez wczesny okres życia trzeba ograniczyć ilość mocnego światła. tak pisze na stronce nepenti, wiec stratyfikowac nie trzeba..z tego co ja sie nauczylem przez kilka dni odkąd tu jestem, stratyfikuje sie tylko zimnolubne rosiczki... Ucze sie dopiero i rowniez chce komus pomoc, wiec prosze o wyrozumialosc jesli cos jest nie tak i poprawienie mnie... :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszek Napisano 14 Maja 2007 Autor Share Napisano 14 Maja 2007 No, tak... Ale taka Drosera Intermedia to jest rosiczką tropikalną i trzeba ją stratyfikowac... Nie wiem co o tym myśleć <_ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 tylko nasiona zimnolubnych stratyfikujemy. Sa wyjątki ale nie zawracaj sobie głowy nimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszek Napisano 14 Maja 2007 Autor Share Napisano 14 Maja 2007 A więc mówisz, żeby nasion intermedii nie stratyfikowac? ok... jak coś nie wyjdzie to będzie na Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 No, tak... Ale taka Drosera Intermedia to jest rosiczką tropikalną i trzeba ją stratyfikowac... Nie wiem co o tym myśleć Intermedia jest rosiczką która wystepuje na różnych szerokościach geograficznych. Występuje np. w Europie (m.in. w Polsce) ale także w Ameryce Pd. Intermadia posiada więc odmiany zimnolubne jak również tropikalne. Tropikalna jest np. Intermedia Mt.Roraima i jej nasion nie stratyfikujemy. Stratyfikujemy nasiona intermedii zimnolubnej. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszek Napisano 14 Maja 2007 Autor Share Napisano 14 Maja 2007 OK dzięki... Jednak będę musiał stratyfikować... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi