Skocz do zawartości

Binata Nasiona- Stratyfikować Czy Nie?

Bartoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba zaznaczyć, że ich stratyfikacja jest zupełnie zbędna! Jeżeli nasionka były wcześniej trzymane w lodówce, to zupełnie im wystarczy. Wysiewamy nasionka na podłoże, takie jak dla dorosłej roślinki i trzymamy w dużej wilgotności powietrza. Po wykiełkowaniu należy gwałtownie zmniejszyć wilgotność powietrza (jeżeli nie są to odmiany tropikalne jak D. binata ‘Multifida’) Dalej hodujemy siewki, jak dorosłe rośliny. Przez wczesny okres życia trzeba ograniczyć ilość mocnego światła.

tak pisze na stronce nepenti, wiec stratyfikowac nie trzeba..z tego co ja sie nauczylem przez kilka dni odkąd tu jestem, stratyfikuje sie tylko zimnolubne rosiczki...

Ucze sie dopiero i rowniez chce komus pomoc, wiec prosze o wyrozumialosc jesli cos jest nie tak i poprawienie mnie... :rolleyes:

Odnośnik do odpowiedzi

No, tak... Ale taka Drosera Intermedia to jest rosiczką tropikalną i trzeba ją stratyfikowac... Nie wiem co o tym myśleć

Intermedia jest rosiczką która wystepuje na różnych szerokościach geograficznych. Występuje np. w Europie (m.in. w Polsce) ale także w Ameryce Pd. Intermadia posiada więc odmiany zimnolubne jak również tropikalne. Tropikalna jest np. Intermedia Mt.Roraima i jej nasion nie stratyfikujemy. Stratyfikujemy nasiona intermedii zimnolubnej.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.