Skocz do zawartości

Kropelki Tłustosza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, w tym wątku zamierzam prezentować moje fotki jedynej roślinki owadożernej jaką posiadam czyli Drosera Capensis.

Nie będę zamieszaczł tutaj zwykłych zdjęć, będą to zdjęcia wyjątkowe i mam nadzieje że sie spodobają.

Na początek jedno zdjęcie. Pozdrawiam.

6e22be2c8a5f7638.jpg

Edytowane przez Piotrek879
Odnośnik do odpowiedzi

GO bedzie wieksze jezeli przyslone dasz na minimum, im wieksza liczba przy f tym mniejsza przyslona i wieksza GO

nie dawaj na forum tylko na fotosika bo mniejsza kompresja jest

jakosc zdjecia - tragiczna

kup statyw ;) koszt to ok 20 zl plus wysyłka

jaki masz aparat ?

Odnośnik do odpowiedzi

hehe statyw mam ale nie wyobrażam robić zdjęć macro ze statywu jesli chodzi o mm różnicy gdzie ma być ostrość. Zdjęcie robione na przesłonie f8 więc u mnie max. Mam aparat Fuji S5600 dodatkowo obiektyw od Zenita.

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie ISO ? wogole podaj wszystkie parametry i jak robiles, swiatlo itp

makro sie powinno robic wlasnie ze statywu, tym bardziej jak sie ma heliosa gdzie licza sie minimetry

daj jeszcze raz to zdjecie

glupie pytanie - jak podpioles obiektyw ? :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Rosiczka stała na stole na dowrze świeciło słońce była to ok godzina 17 zdjecie bez lampy

ISO 100

1/100

f8

ognisowa 33 mm ale dla mojego apratu nie wiem ile tj na FF

Obiektyw nie jest podpięty przerobiłem go troche jest lekki i idealnie pasuje mi w obiektyw wiec moge go trzymać nie sprawia mi to najmniejszego problemu.

Istnieje jeszcze możliwość podpięcia przez pierścień odwrotnego mocowania

daje link do zdjęcia

http://images20.fotosik.pl/355/6e22be2c8a5f7638.jpg

Edytowane przez Piotrek879
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Śliczny pęd kwiatowy - "mały włochatek" :D

świntuchy ;) :lol:

teraz to foty sa całkiem dobre :) nie mam sie do czego przyczepic :P

ps. parametry sa ok :)

a myslales nad statywem ? odwrocone obiektywy maja to do siebie ze maja stala ogniskowa, wiec odleglos od fotografowanego obiektu jest ta sama zawsze (z tego co wiem) reka czasami ciezko jest ustawic ;) a byle jaki statyw zamontowac i dac wlacznik czasoway na 1s i bedzie super :)

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym statywem to troche dziwnie probowałem ale wole z ręki, statyw jest mało poręczny. żeby ostrość zlokalizować musze kombinować, roślinką kręcić w tą i z powrotem.

Jak ktoś ma dobrą metode na robienie zdjęć makro ze statywem to niech sie pochwali

Odnośnik do odpowiedzi

jesli jest słabe swiatlo i czas jest 1/30 przy f2,8 iso 100 to zdjecie nie wyjdzie, chyba ze dasz 200 i 1/20 ale masz ziarno i zdjecie ruszone, złapac ostrość z reki jak jest niewielki wiatr i swiatlo nienajmocniejsze to prawdziwa sztuka, ja robie tylko ze statywu (mam malutki "hama" chyba na teleskopach) ja przesuwam aparat a nie roslinke ;) wiem mniej wiecej jaka ma byc odległośc i gitara :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.