szamanka Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Moja lanata właśnie puszcza 3 cosie, które są chyba pędami kwiatowymi. W związku z tym, że rosiczka jest raczej średniego rozmiaru - 5cm średnicy, dorastają do 10 cm - mam pytanko czy ściąć 1 lub 2 pędy by kwitnienie nie osłabiło za bardzo rosiczki? W sumie nie słyszałam nigdy by kwitnienie osłabiało petiolarisy, ale z drugiej strony nie widzialam ani jednego zdjęcia na którym ta rosiczka miałaby więcej niż 1 pęd i stąd moje pytanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Moja petiolaris 'Howard' też wypuściła 3 pędy i ma się świetnie.Chyba to normalne u rosiczek z kompleksu petiolaris. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 31 Maja 2007 Autor Share Napisano 31 Maja 2007 Wiesz, generalnie dopóki pęd jest roślina ma się świetnie, jak coś się złego dzieje to po uschnięciu pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 12 Czerwca 2007 Share Napisano 12 Czerwca 2007 w zasadzie nic nie powinno się dziac po za tym, że wypuści mniejsze liście i bedzie je wolniej wypuszczać.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2007 W zasadzie to mój capensis nie powinien zmaleć o połowę po kwitnieniu. Chciałam znaleźć kogoś kto miał taką sytuację, bo teoria teorią, a praktyka to czasem całkiem co innego. Próbowałam przed napisaniem tego tematu znaleźć zdjęcie lanaty z więcej niż jednym pędem i nie znalazłam, a przejżalam wszystkie zdjęcia ze strony Uniwersytetu Humboldta i jeszcze troche. Tak poza tym to troche po czasie bo rosiczka już prawie po kwitnieniu, pędów jest tylko 2, 2 z tych włochatych kuleczek były na jednym pędzie. _____________ Dodano 13 sierpnia 2007 Roślinka wypuściła potem jeszcze jednen pęd, największy ze wszystkich. Ma się świetnie, kwitnienie nie osłabiło jej ani troszeńkę, w dodatku rosła w doniczce z koleżanką i spomiędzy nich wychyliły się jeszcze 3 lanaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi