xszymonx Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 mam muchołówke Regular form i nie wiem jak ją mogę rozmnożyć. Podpowiecie coś?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Z nasion, bulwa sama się czasem dzieli (możesz też ją przeciąć na pół, ale nie słyszałam, by ktoś to praktykował) lub przez sadzonki liściowe Temat o rozmnażaniu z liścia http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showtopic=1488 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 23 Maja 2007 Autor Share Napisano 23 Maja 2007 a czy mogę próbować rozmnażać z liścia 3 tygodniową muchołówke?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Ledwo wykiełkowaną? Za mała jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 23 Maja 2007 Autor Share Napisano 23 Maja 2007 nie jest taka mała, nawet nie wiem czy ma 3 tygodnie(tak mi się wydaje, to moja pierwsza) może dam zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Tą już mógłbyś rozmnażać, ona ma na moje oko rok albo i więcej. Ile wynosi długość boku doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 23 Maja 2007 Autor Share Napisano 23 Maja 2007 (edytowane) 5 cm, a mogę odcięty liść położyć na normalnej ziemi od kwiatków czy koniecznie musi być torf Edytowane 23 Maja 2007 przez xszymonx Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Koniecznie musi być torf, ziemia do kwiatków nie ma odpowiedniego pH i często są do niej dodawane nawozy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marc3l Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Szkoda rośliny, rozmnożenie w ten sposób jest bardzo trudne. Lepiej poczekać, aż się sama podzieli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzapgorecki Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 mam muchołówke Regular form i nie wiem jak ją mogę rozmnożyć. Podpowiecie coś?? Ja podobną muchołówkę rozsadziłem i z jednej miałem 5 . Jednak jedna się nie przyjęła. Rozsadziłem je już ponad 3 tyg temu i wypuszczają już nowe listki. Jednak u mnie było więcej kłączy, a u Ciebie jest chyba tylko jedno. Wiec musisz troszke poczekać. Jak będziesz widział, że liście wychodzą z dwóch mijsc, to oznacza, ze możesz rozsadzić, ponieważ każde kłącze ma swój system korzeniowy polecam moją galerie, gdzie zobaczysz moją pierwotną rosłinkę, oraz rośinkę- córke -> po rozsadzeniu http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showtopic=5152& Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 (edytowane) Z nasion, bulwa sama się czasem dzieli (możesz też ją przeciąć na pół, ale nie słyszałam, by ktoś to praktykował) lub przez sadzonki liściowe Hehe, ja dostałem od kumpla zupełnie bezlistną muchołówkę regular form(niezimowaną, niezadbaną i ogólnie), tak więc była sama bulwa, pociąłem ją na 3 części i choć zadna nie miała ani jednego korzonka, a rosną jak zwariowane Edytowane 24 Maja 2007 przez Capoeirista4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi