Twargor Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Bardzo ladne dzbanki szczegolnie podoba mi sie talangensis, on rzeczywiscie nie lubi wysokich temperatur ale przeniesienie go z 25 stopni gdzie nie dzbankowal do ok 22stopni spowodowalo znacznie szybszy wzrost no i w koncu pojawienie sie dzbankow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Listopada 2010 Autor Share Napisano 16 Listopada 2010 Kilka fotek muchołówek. Jakoś dopiero w październiku pułapki poosiągały największe rozmiary, nawet DM 'Pink Venus' ponad 3 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 tegoroczne kapturnice. Muszę przyznać, że jestem zawiedziony, bo większość gatunków rośnie kiepsko w tym roku. Oto, tych kilka pozytywnych wyjątków: S. flava var. flava S. leucophylla Escambia County, near Pensacola,Florida Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana' (leucophylla x purpurea) Fanie rośną jeszcze S. purpurea, ale rubra, oreophila, psittacina czy minor już kiepsko, nowe liście są słabe, a pułapki nie do końca ładnie wykształcone. Zastanawiam się nad przyczynami, bardziej kwaśne niż zazwyczaj deszcze, przeładowane chemikaliami owady, zbyt małe doniczki, kiepski hodowca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Zastanawiałem się czy tylko u mnie tak kiepsko w tym roku. Mam podobnie, tragedia szczególnie z purpurową (abstra[beeep]ąc fakt, że przemroziłem trochę rośliny w tym roku). A myślałem, że przez ciepłą i słoneczną wiosnę kaptury będą pięknie rosły. Wrzucę później coś swojego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 tez sie podepne.. Moje w skrzynkach tez jakos sie nie kwapia w ogole zeby jakies ladne kaptury wypuscic :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 jakie stosujesz podłoże do swoich owadożerów że tak ładnie rosną? czy stwarzasz im jakieś specjalne warunki -wiwarium, doświetlanie, nawilżanie powietrza, podgrzewanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) jakie stosujesz podłoże do swoich owadożerów że tak ładnie rosną? czy stwarzasz im jakieś specjalne warunki -wiwarium, doświetlanie, nawilżanie powietrza, podgrzewanie? Przeciez te kaptury rosna na balkonie -.- a dzbanki to wiadomo ze musza miec podwyzszona wilgotnosc Edytowane 1 Lipca 2011 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Dobra, trochę fotek muchołówek - nie przestaje mnie zadziwiać ten gatunek. Po innych wiem czego się spodziewać, po muchołówkach - zawsze można liczyć na jakąś niespodziankę. Zaznaczam - i prawdopodobnie powtarzam - nigdy nie kupiłem więcej niż 1 sztuki danego kultywaru. Nawet regulara miałem tylko jednego. Różnorodność jest niesamowita. Np. mam grupkę tak wybarwionych regularów. Wnętrza pułapek są czerwone, zęby są czerwone z obu stron, ale zewnętrzna część pułapki jest wybarwiona tylko takim cienkim czerwonym paskiem, pozostała część zewnętrzna pułapki jest zielona ( u jednych okazów), tudzież lekko czerwona( u innych): Czy to normalne, charakterystyczne dla regularów? Inny przypadek- DM 'Royal Red'. Dziwnie wybarwiona pułapka na pierwszym zdjęciu (połowa wybarwiona, połowa zielona) i pozostałe pułapki tego kultywaru tego samego okazu: I jeszcze rzut na całość: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Ale masz pieknie wybarwione muchołapy ! : D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Kilka szybkich fotek obiektywem makro: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Piękne fotki, a jeszcze piękniejsze rośliny. Zrób więcej fotek dzbaneczników:) Pozdrawiam Marek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Mort - na razie dzbanków nie będzie, dochodzą do siebie po przesadzeniu w nowe mieszanki, niektóre latem (aristo) dostały mocno po d.... Są za to inne gatunki, na poczatek z grupy petiolaris: D. paradoxa D. fulva D. petiolaris jakaś forma Giant D. caduca DC S. flava Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Kilka aktualnych fotek: Pierwsze ofiary muchołówek: Ciekawe wybarwienie pułapki regulara Najwyższy na razie 'soon to be' kielich u kapturnic - S. oreophila I rzut na całość tarasową (nie ma lekko - pełne słońce, silne opady, soczyste podmuchy wiatru, walka z ptakami, a niektóre rośliny to nawet wiszą w powietrzu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Masz sliczne rosliny. Bardzo duza i zdrowa kolekcja, zazdroszcze:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Bardzo ładne roślinki! Koniecznie dodaj więcej zdjęć kapturnic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi