fly guy Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Proszę bardzo - tylko 2 sztuki, ale bardzo wyrośnięte, obie mają ponad 50 cm wysokości: S. oreophila S. flava var. flava Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 A myślałem, że mam ładne flavy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Bardzo ładne rośliny, ile centymetrów ma doniczka w której rośnie oreophila ? U mnie ma 25cm śr. i na razie stoi :/ Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 owadożer - moja nie ma tyle średnicy, za to mam kilka doniczek z tym gatunkiem. Mały update S. leucophylla "Escambia County Florida" jeszcze trochę słabo wybarwiona, ale jest i tak nieźle jak na czerwiec a poniżej hybryda z własnych nasion - niestety ptaki wydziobały część siewek jednocześnie wygrzebując plakietki, dlatego muszę poczekać na dorosłe kielichy żeby ocenić czego to była z czym krzyżówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 (edytowane) Roślinki (i fotki) przepiękne . I to sobie faktycznie tak wszystko rośnie na tarasie, "jak gdyby nigdy nic", jak to się mówi ? Edytowane 24 Czerwca 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Tak, południowa strona, bez żadnej osłony przed wiatrem, deszczem czy gradem (zdarzył się kilka razy przez kilka ostatnich lat wczesną wiosną). Zimowane w jasnej piwnicy (0-10 st C zimą). Najważniejsze, żeby zawsze w upał stały w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Nie ma co chylę czółko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Października 2012 Autor Share Napisano 17 Października 2012 Trochę fotek z ostatnich 3 miesięcy: Dm "Cross Teeth" Kapturnice z własnych nasion. Ptaki pomieszały rośliny wydziobując je z oznaczonych plakietkami doniczek, więc będzie sporo sztuk do identyfikacji w przyszłym roku. Na szczęście niewiele roślin uczestniczyło w procesie uzyskiwania nasion, były to: Sarracenia 'Farnhamii' (leucophylla x rubra) Sarracenia flava var. flava Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana' (leucophylla x purpurea) Sarracenia purpurea ssp. purpurea Sarracenia purpurea ssp. venosa Sarracenia x 'chelsonii' (rubra x purpurea) ??? Sarracenia rubra ssp. alabamensis Thorsby , Alabama Sarracenia leucophylla Escambia County, near Pensacola,Florida Sarracenia leucophylla Blackwater River State Forest Park, Santa Rosa, Florida Sarracenia oreophila Sarracenia minor var. okefenokeensis Okefenokee Swamp, giant form, Charlton Co., GA A to kolejny parapet zajęty po EEE - D. regia i 2 (3?) sztuki Drosophyllum lusitanicum: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Jak będziesz miał nasiona "Rosolistnika" pisze się ehh może nie będą kiełkowały te dwa lata..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Jak będziesz miał nasiona "Rosolistnika" pisze się ehh może nie będą kiełkowały te dwa lata..... Rosolistnik kiełkuje w ciągu tygodnia, może dwóch po potraktowaniu kwasem giberelinowym w innym przypadku można sobie czekać i się nie doczekać. fly guy, genialne rośliny. Jak wrócę na stałe, to sobie siejnę rosolistnika, piękna ta bestia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Kilka fotek z okresu listopad 2012 - styczeń 2013 DM. 'Cross Teeth' DM. 'Sawtooth' DL D. regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Piękne rośliny! Może opiszesz jak hodujesz rosolistnika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 15 Lutego 2013 Autor Share Napisano 15 Lutego 2013 Proszę bardzo, choć ciężko mówić tu o hodowli, gdyż mam je dopiero pół roku. Generalnie rosolistniki razem z D. regia stoją na wewnętrznym, południowym parapecie, doświetlane są 5 godzin dziennie 2 kompaktami niezintegrowanymi (trzonek G23) - więcej tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Chcesz-Wy...enie-t3877.html Stoją tuż nad grzejnikiem, więc dostają kilka godzin dziennie gorącym powietrzem po liściach i niespecjalnie im to przeszkadza. Temperatura dobowa 5-20 st C. Raz w tygodniu przez kilka godzin dostają wiatrakiem pokojowym po liściach w celu uniknięcia pojawienia się pleśni. Podłoże niewymieniane od zakupu, a jest to w pierwszym przypadku miks drobnoziarnistego piasku, Seramisu, perlitu i wermikulitu, a w drugim torfu, perlitu i może czegoś jeszcze (mam 2 doniczki od różnych sprzedawców z różnym podłożem). Roślina w pierwszej mieszance rośnie lepiej. Podlewane zimą raz w tygodniu. Niedokarmiane. Okno zimą cały czas zamknięte, jesienią całą dobę otwarte. Latem planuje wystawić na balkon. Generalnie przyrost znaczny przez pół roku (jesień, zima) jest, więc liczę, że wiosną i latem będzie jeszcze lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Ok, kilka aktualnych fotek. Niektóre kapturnice wypuściły takie dziwne liście - wygląda jakby najpierw było mało światła i liście były słabe, po czym dostały dużą ilość światła i zdecydowały się jednak potworzyć pułapki - wcześniej czegoś takiego nie zaobserwowałem, często Wam się to zdarza wiosną? i rzut na jedną donicę Darlingtonie w osobnej donicy i kolejnym eksperymentalnym sposobie hodowli (poprzedni się sprawdzał, bo powstało sporo roślin z kłącza, ale nie byłem zadowolony w 100%): Zobaczymy na ile ten perlit ograniczy nagrzewanie się podłoża. A to rosolistniki po zimie - przetrwały, choć jeden mocno się wygiął do światła. Jest cieplej, więc teraz powinno być już lepiej. Idą na zewnątrz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Gdzie kupowałeś rosolistniki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi