eQuadoR Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Dwa pędy kwiatowe (royal red i red green) po wydaniu nasion pociąłem na 2 cm odcinki i wsadziłem do dwóch doniczek. Jak myślicie czy coś z tego będzie??? Czy mam to czymś przykryć??? Obecnie wygląda to tak jak na zdjęciu i trwa już od około tygodnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Z pędu jeszcze nigdy nie udało mi się rozmnożyć... ale życzę powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Mam takie same doświadczenia jak Heimdall, zresztą u Ciebie widać, że te kawałki pedu zrobiły się już czarne i w takim samym kolorze widzę próbę rozmnożenia tej roślinki. Ja polecam rozmnażanie z liścia, jednak najlepiej robić to przy przesadzaniu. Należy oderwać listek z kawałkiem kłącza czy bulwy jak kto woli i wsadzić w torf. Działa w 99,9%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 1 Czerwca 2007 Share Napisano 1 Czerwca 2007 Mi również nigdy się nie udało rozmnożyć muchołówki z pędu kwiatowego czy liścia, ale liścia z kawałkiem kłącza nie próbowałen. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 10 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2007 Do dzisiaj wszystko zczarniało, ale jeden kawałek jest na wpół zielony. Może to dobry znak?? A poza tym spróbować nigdy nie zaszkodzi, jeżeli mam już te pędy kwiatowe to lepiej coś z nimi zrobić niż wywalić do kosza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eXtrim Napisano 11 Czerwca 2007 Share Napisano 11 Czerwca 2007 Jakoś czarno to widzę, żeby udało Ci się musiałbyś zapewnić jej zaje**ste warunki i mieć sporo szczęścia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 11 Czerwca 2007 Share Napisano 11 Czerwca 2007 Mi się wydaje, że w doniczce powinna być olbrzymia wilgotność (zalep góre doniczki folią) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel-kr Napisano 11 Czerwca 2007 Share Napisano 11 Czerwca 2007 Mi udało się muchołówkę rozmnożyć tym sposobiem. Warunki: -zamknięte przezroczyste pudełko wyłożone wilgotną bibułą -oświetlenie- świetlówka flora-glo 30w przez 14h dziennie Czas: ok.3 miesięcy Wyrosło ok. 30 roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eXtrim Napisano 11 Czerwca 2007 Share Napisano 11 Czerwca 2007 (edytowane) Mi udało się muchołówkę rozmnożyć tym sposobiem. Warunki: -zamknięte przezroczyste pudełko wyłożone wilgotną bibułą -oświetlenie- świetlówka flora-glo 30w przez 14h dziennie Czas: ok.3 miesięcy Wyrosło ok. 30 roślin Mam kilka pytań: 1) czy otwierałeś opakowanie żeby zwilżyć bibułę 2) użyłeś samej bibuły, czy również i torfu 3) gdzie to trzymać, w dużej temperaturze, czy raczej małej 4) na jakiej długości kawałki pociąłeś pęd Edytowane 11 Czerwca 2007 przez eXtrim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel-kr Napisano 11 Czerwca 2007 Share Napisano 11 Czerwca 2007 Ad.1 Czasami. Często też otwierałem gdyż wkładałem tam liście tłustoszy(które też rozmnożyłem) Ad.2 Tylko bibuły(białej) Ad.3 Ja trzymam to w swoim pokoju (18*-20*) Ad.4 Są różnej długości(od 1cm do 2,5cm) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi