Skocz do zawartości

Gdzie Szukac Tlustoszy W Tatrach?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wie ktoś, gdzie w Tatrach mozna znaleźc tłustosze? Wybieram sie tam we wrzesniu (moze ktoś z was również?), a podobno sa takie miejsca, gdzie rosną te rosliny. Jeśli uda mi się je znaleźć, obiecuję foteczki :)

Odnośnik do odpowiedzi

W sierpniu jadę na na miesiąc na praktyki do ogrodu botanicznego do Zakopanego :) zapytam tamtejszych botaników, powinni wiedzieć.Sam bym bardzo chętnie te tłustosze pooglądał. Chociaż wątpię żeby to było na tyle blisko szlaku żeby mozna je zobaczyć nie schodząc z niego.

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem je w Dolinie Strążyskiej, Białego i Kościeliskiej.

Rosną tuż przy szlakach, wystarczy sie na chwilkę zatrzymać i popatrzeć.

O ile dobrze pamiętam to gdy schodzi się z Ścieżki nad reglami Doliną Białego jest mostek zaraz za nim skały i zakręt w lewo i tam na tych sałakach od razu za mostkiem jest pełno, ale na pierwszy rzut oka ich nie widać.

Ale naprawdę nie trudno je znaleźć tez w innych miejscach ;).

Szukaj przy miejscach gdzie po skałach spływa woda, naprawdę jest tam dużo tłustoszy.

Przy okazji przypominam ze to TPN i nie wolno tam żadnych roślin zbierać, zrywać itp. :)

Poczytajcie również ten temat, macie tam moje fotki >>> Tłustosz alpejski (naturlane warunki)

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłem w Dolinie Strążyskiej i Białego - prawie wszędzie rosną tam tłustosze alpejskie, czasami całe wielkie grupy, które trudno nie spostrzec. Rzeczywiście najczęściej można spotkać je przy małych strumykach, na wilgotnej glebie, chociaż np. w Dolinie Białego widziałem ich całkiem dużo na stosunkowo suchych, nasłonecznionych skarpach, razem z pięknymi, błękitno kwitnącymi goryczkami.

Oprócz P. alpina w Tatrzańskim Parku Narodowym można spotkać także P. vulgaris - w Dolinie Strążyskiej natrafiłem na taką odosobnioną populację. Otóż bardzo wiele osobników tego gatunku rosło po lewej stronie ścieżki na wielkiej (kilka metrów kwadratowych) poduszce z mchów, która utworzyła się przy jednym ze strumyków. Niezwykły widok.

Najlepiej do Zakopanego pojechać pod koniec maja/na początku czerwca - prawie wszystko wtedy kwitnie, i nie tylko tłustosze, ale także wiele innych roślin, takich jak efektowne goryczki, kokorycz czy storczyki (np. obuwik pospolity).

Odnośnik do odpowiedzi

ogromniaste dzieki za info :):):) jesli ktoś będzie miał na ten temat dalsze informację, będe wdzieczna za ich umieszczenie

Patrząc na mój avatar chyba trudno mnie podejrzewac o zrywanie tłustoszy, więc skąd taki pomysł?

przełom maja/czerwca to faktycznie wspanialy czas na podziwianie kwitnących roślin tatrzańskich, jednakże z wielu względów wybieram poczatek wrzesnia. Wtedy tez kwitnie jeszcze wiele roslin, jest zatem co podziwiac i fotografowac :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Gość Nepenthes

Inni mają rację, też znalazłem w dolinie Białego i Kościeliskiej, najbardziej patrz na skały wapienne, bo roślinki rosną powciskane w najmniejsze szczelinki

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tłustosze w Tatrach spotkałem w drodze do Czarnego Stawu idąc z Zakopca :P konkretnej lokalizacji muszę poszukać na mapie bo to była szkolan wycieczka i nie do końca orientowałem sie gdzie wogóle idziemy :P

edit

To chyba była tuż przed Przełęczą między Kopami

Edytowane przez Shapi
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.