Mangusta Napisano 3 Czerwca 2007 Share Napisano 3 Czerwca 2007 Czy wie ktoś, gdzie w Tatrach mozna znaleźc tłustosze? Wybieram sie tam we wrzesniu (moze ktoś z was również?), a podobno sa takie miejsca, gdzie rosną te rosliny. Jeśli uda mi się je znaleźć, obiecuję foteczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Czerwca 2007 Share Napisano 3 Czerwca 2007 W sierpniu jadę na na miesiąc na praktyki do ogrodu botanicznego do Zakopanego zapytam tamtejszych botaników, powinni wiedzieć.Sam bym bardzo chętnie te tłustosze pooglądał. Chociaż wątpię żeby to było na tyle blisko szlaku żeby mozna je zobaczyć nie schodząc z niego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 3 Czerwca 2007 Share Napisano 3 Czerwca 2007 Spotkałem je w Dolinie Strążyskiej, Białego i Kościeliskiej. Rosną tuż przy szlakach, wystarczy sie na chwilkę zatrzymać i popatrzeć. O ile dobrze pamiętam to gdy schodzi się z Ścieżki nad reglami Doliną Białego jest mostek zaraz za nim skały i zakręt w lewo i tam na tych sałakach od razu za mostkiem jest pełno, ale na pierwszy rzut oka ich nie widać. Ale naprawdę nie trudno je znaleźć tez w innych miejscach . Szukaj przy miejscach gdzie po skałach spływa woda, naprawdę jest tam dużo tłustoszy. Przy okazji przypominam ze to TPN i nie wolno tam żadnych roślin zbierać, zrywać itp. Poczytajcie również ten temat, macie tam moje fotki >>> Tłustosz alpejski (naturlane warunki) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 3 Czerwca 2007 Share Napisano 3 Czerwca 2007 Też byłem w Dolinie Strążyskiej i Białego - prawie wszędzie rosną tam tłustosze alpejskie, czasami całe wielkie grupy, które trudno nie spostrzec. Rzeczywiście najczęściej można spotkać je przy małych strumykach, na wilgotnej glebie, chociaż np. w Dolinie Białego widziałem ich całkiem dużo na stosunkowo suchych, nasłonecznionych skarpach, razem z pięknymi, błękitno kwitnącymi goryczkami. Oprócz P. alpina w Tatrzańskim Parku Narodowym można spotkać także P. vulgaris - w Dolinie Strążyskiej natrafiłem na taką odosobnioną populację. Otóż bardzo wiele osobników tego gatunku rosło po lewej stronie ścieżki na wielkiej (kilka metrów kwadratowych) poduszce z mchów, która utworzyła się przy jednym ze strumyków. Niezwykły widok. Najlepiej do Zakopanego pojechać pod koniec maja/na początku czerwca - prawie wszystko wtedy kwitnie, i nie tylko tłustosze, ale także wiele innych roślin, takich jak efektowne goryczki, kokorycz czy storczyki (np. obuwik pospolity). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2007 ogromniaste dzieki za info jesli ktoś będzie miał na ten temat dalsze informację, będe wdzieczna za ich umieszczenie Patrząc na mój avatar chyba trudno mnie podejrzewac o zrywanie tłustoszy, więc skąd taki pomysł? przełom maja/czerwca to faktycznie wspanialy czas na podziwianie kwitnących roślin tatrzańskich, jednakże z wielu względów wybieram poczatek wrzesnia. Wtedy tez kwitnie jeszcze wiele roslin, jest zatem co podziwiac i fotografowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmandi Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 i oto tatrzańskie tłustosze: z Doliny Białego i z Doliny Strążyskiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 O kurcze jakie wielkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 5 Sierpnia 2007 Share Napisano 5 Sierpnia 2007 Inni mają rację, też znalazłem w dolinie Białego i Kościeliskiej, najbardziej patrz na skały wapienne, bo roślinki rosną powciskane w najmniejsze szczelinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 5 Sierpnia 2007 Share Napisano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Ja tłustosze w Tatrach spotkałem w drodze do Czarnego Stawu idąc z Zakopca konkretnej lokalizacji muszę poszukać na mapie bo to była szkolan wycieczka i nie do końca orientowałem sie gdzie wogóle idziemy edit To chyba była tuż przed Przełęczą między Kopami Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Shapi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 5 Sierpnia 2007 Share Napisano 5 Sierpnia 2007 Ja w kościeliskiej widziałem Ale w białego nieszukałem ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 5 Sierpnia 2007 Share Napisano 5 Sierpnia 2007 Ale super fotki. Muszę koniecznie tam kiedyś pojechać i sam to zobaczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi