Skocz do zawartości

N. Ampullaria

Majki

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Zastanawiam się nad zakupem Nepenthes Ampullaria w z wiązku z czym mam pytanie czy ktoś z Was hoduje Ampullarie, a jeśli tak to niech napisze jak bardzo są one wymagające, i ile miejsca im potrzeba (jak duże rosną dzbanki i całe rośliny). :roll: Uważam że to jedna z najładniejszych dzbaneczników. Z góry thx za info

Odnośnik do odpowiedzi

Rosliny te sa wrazliwe na mrozy, dlatego zdecydowalismy sie nie wysylac ich nawet przy -5C. Ogolnie duzo swiatla oraz wysoka wilgotnosc powietrza to podstawy, ktore zapewnia szybki wzrost. Wszystko zalezy jaka forme tego dzbanecznika zakupisz. Ogolnie, w porownaniu, do innych dzbanecznikow, pulapki nie sa duze. Osiagaja okolo 5-7cm dlugosci, ale bardzo charakterystyczne jest tworzenie licznych dzbankow przy podstawie rosliny, ktore ploza sie po podlozu wokol niej.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

A czy pułapki u młodej rośliny różnią się od tych, jakie posiada dorosła? Bo ja mam ampularię, i jej pułapki wcale nie wyglądają jak te w galerii Nepenti (nie tylko kolor ale przede wszystkim kształt). Tłumaczę to sobie tym, że dzbanecznik jest młodziutki (albo nawet malutki - niemowlę). Czy słusznie?

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam N. ventricosa kupiony w nepenti 4 miesiące temu i jeszcze ma "młodzieńcze" dzbanki :P na początku też się tym martwiłem czemu nie są specyficzne ale dowiedziałem się że to tylko okres przejsciowy i swoją wiedzę przekazuję dalej :D też czekam aż ten okres minie i wytwoży ładne specyficzne dzbanki :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.