Majki Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 Hej! Zastanawiam się nad zakupem Nepenthes Ampullaria w z wiązku z czym mam pytanie czy ktoś z Was hoduje Ampullarie, a jeśli tak to niech napisze jak bardzo są one wymagające, i ile miejsca im potrzeba (jak duże rosną dzbanki i całe rośliny). :roll: Uważam że to jedna z najładniejszych dzbaneczników. Z góry thx za info Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 Rosliny te sa wrazliwe na mrozy, dlatego zdecydowalismy sie nie wysylac ich nawet przy -5C. Ogolnie duzo swiatla oraz wysoka wilgotnosc powietrza to podstawy, ktore zapewnia szybki wzrost. Wszystko zalezy jaka forme tego dzbanecznika zakupisz. Ogolnie, w porownaniu, do innych dzbanecznikow, pulapki nie sa duze. Osiagaja okolo 5-7cm dlugosci, ale bardzo charakterystyczne jest tworzenie licznych dzbankow przy podstawie rosliny, ktore ploza sie po podlozu wokol niej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 A czy pułapki u młodej rośliny różnią się od tych, jakie posiada dorosła? Bo ja mam ampularię, i jej pułapki wcale nie wyglądają jak te w galerii Nepenti (nie tylko kolor ale przede wszystkim kształt). Tłumaczę to sobie tym, że dzbanecznik jest młodziutki (albo nawet malutki - niemowlę). Czy słusznie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 słusznie..jak podrośnie to będzie miał normalne dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Dziki a nie wiesz ile to może trwać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 ja mam N. ventricosa kupiony w nepenti 4 miesiące temu i jeszcze ma "młodzieńcze" dzbanki na początku też się tym martwiłem czemu nie są specyficzne ale dowiedziałem się że to tylko okres przejsciowy i swoją wiedzę przekazuję dalej też czekam aż ten okres minie i wytwoży ładne specyficzne dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi