Skocz do zawartości

Vittorio82 - Galeria

Rekomendowane odpowiedzi

Ten dzbanecznik wymiata niezły koks z niego :D:P a takie pytanie jakie one duże rosną ? bo mi sie podobają ale nie wiem czy mam na niego tyle miejsca :P

Edytowane przez mentos
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No właśnie... dziwi mnie to bo podlewam systematycznie. Słońca aż tak strasznego nie ma... może jakieś choróbsko ;)

Jak myślicie?

Co do dzbanków to dojrzałe mają ok. 15 cm. Cała roślina ok 40 cm... Może za kilka lat dorośnie do metra ;)

Pzdr

Edytowane przez Vittorio82
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
to juz efekt zblizajacego sie okresu spoczynku wywolywanego przez spadek natezenia i ilosci swiatla slonecznego

Dzięki za uznanie dla roślinek ;) Wasze pochwały na pewno zostaną im przekazane ;)

Czyli normalnie łodygi nie powinny czernieć w muchołówkach? Bo pułapki to chyba swoją drogą - jak złapie większą muchę to nie ma siły, żeby nie uschła. A co do rosiczki, to faktycznie schną końcówki na potęgę... Wody tyle ile trzeba, ekspozycja na światło - południowa, kropelki pięknie się wykształcają... może to jakiś grzyb atakuje?

I jeszcze jedno pytanie. Czy przesadzać już dzbanecznika? Powstają już nowe odrosty.

A sprężynka to resor od samochodu ;) Chyba małego Fiata ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Hej!

Mam kilka pytań do ekspertów. Poniżej zamieszczam mojego dzbanecznika, który w okresie jesienno -zimowym wypuścił sporo nowych liści i zalążków dzbanków. Problem w tym, że tylko 1 dzbanek się rozwinął, kilka to miniaturki, a reszta w ogóle nie chce rosnąć lub uschła. Dzbanecznik stoi tam gdzie zwykle, u mnie w pokoju na stoliku. Wcześniej stał na parapecie, ale że pod nim jest grzejnik to go zdjąłem aby nie miał za gorąco. Podlewam codziennie (nie przelewam), zraszam kilka razy dziennie, wydaję mi się, że światła ma dosyć (duże okno od stony zachodniej). Teraz przestawiłem go do łazienki na okno od strony wschodniej, może większa wilgotność mu pomoże. Jak myślicie co się dzieje? I czy też mieliście lub macie takie problemy? Oto fotki:

gallery-47184671-500x500.jpg

gallery-47184680-500x500.jpg

A może mój dzbanecznik ma za ciasno? W małej doniczce rosną już 3 nowe rośliny:

gallery-47184686-500x500.jpg

No i jeszcze zaległe zdjęcie muchołówki:

gallery-47184634-500x500.jpg

gallery-47184628-500x500.jpg

Proszę Was o pomoc i radę. Spójrzcie też na rosiczkę z wczesniejszych postów. Łodygi wciąż jej czernieją. Co na to poradzić? Będę wdzięczny za radę.

Pozdrawiam

Vittorio

Odnośnik do odpowiedzi

Takie miniaturowe dzbanki to norma u odrostów, możesz je poprzesadzać jak chcesz.

Za brak dzbanków obwiniałabym małą ilość światła, dzbanuszej kest nie wybarwiony w przeciwieństwie do letnich i zmiany miejsca, nawet jeśli na lepsze to zawsze jest to zmiana.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za opinię!

1. Czy uważacie, że warto teraz kupić żarówkę i doświetlać zwłaszcza, że dzień staje się coraz dłuższy i słońce intensywniejsze?

2. Skąd wiadomo, żę zmiana miejsca szkodzi roślinie?

3. Czy przesadzać rosiczkę i jak zaradzić intensywnemu schnięciu końcówek i całych liści?

Będę wdzięczny za poradę zwłaszcza, że przeszukałem forum i niestety odpowiedzi nie były zadowalające. Może ktoś z Was miał podobne problemy i poradził sobie z nimi w jakiś sposób?

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam

V.

Edytowane przez Vittorio82
Odnośnik do odpowiedzi

1- Nie

2- Dzbaneczniki zwłaszcza bardzo nie lubią zmian warunków, a zmiana miejsca zawsze się z tym wiąże.

3- Chodzi tu o tego capensisa w tle? Jeśli tak to jak najbardziej przesadź, bo bardzo gęsto tam jest. Mi liście podsychają z braku światła najczęściej, ewentualnie z zimna.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.