mentos Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Ten dzbanecznik wymiata niezły koks z niego :P a takie pytanie jakie one duże rosną ? bo mi sie podobają ale nie wiem czy mam na niego tyle miejsca Edytowane 19 Czerwca 2007 przez mentos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 dzbanki ładne ale capensis jakaś przyschnięta ( końcówki liści ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vittorio82 Napisano 23 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2007 (edytowane) No właśnie... dziwi mnie to bo podlewam systematycznie. Słońca aż tak strasznego nie ma... może jakieś choróbsko Jak myślicie? Co do dzbanków to dojrzałe mają ok. 15 cm. Cała roślina ok 40 cm... Może za kilka lat dorośnie do metra Pzdr Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Vittorio82 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vittorio82 Napisano 6 Października 2007 Autor Share Napisano 6 Października 2007 Kolejne fotki moich roślinek: Dzbanecznik rośnie jak oszalały No i muchołówka: Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 fajne roslinki ale podstawka-sprężyna wymiata:P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 podstawki zdecydowanie najlepsze Roslinki rowniez, tylko ta capensis w tle cos podsycha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran01 Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 A muchołówka to nie? na zdjęciach z czerwca wygląda dużo zdrowiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 to juz efekt zblizajacego sie okresu spoczynku wywolywanego przez spadek natezenia i ilosci swiatla slonecznego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vittorio82 Napisano 8 Października 2007 Autor Share Napisano 8 Października 2007 to juz efekt zblizajacego sie okresu spoczynku wywolywanego przez spadek natezenia i ilosci swiatla slonecznego Dzięki za uznanie dla roślinek Wasze pochwały na pewno zostaną im przekazane Czyli normalnie łodygi nie powinny czernieć w muchołówkach? Bo pułapki to chyba swoją drogą - jak złapie większą muchę to nie ma siły, żeby nie uschła. A co do rosiczki, to faktycznie schną końcówki na potęgę... Wody tyle ile trzeba, ekspozycja na światło - południowa, kropelki pięknie się wykształcają... może to jakiś grzyb atakuje? I jeszcze jedno pytanie. Czy przesadzać już dzbanecznika? Powstają już nowe odrosty. A sprężynka to resor od samochodu Chyba małego Fiata Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vittorio82 Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Czy może mi ktoś poradzić odnośnie mojego poprzedniego pytania: " jeszcze jedno pytanie. Czy przesadzać już dzbanecznika? Powstają już nowe odrosty." Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vittorio82 Napisano 8 Marca 2008 Autor Share Napisano 8 Marca 2008 Hej! Mam kilka pytań do ekspertów. Poniżej zamieszczam mojego dzbanecznika, który w okresie jesienno -zimowym wypuścił sporo nowych liści i zalążków dzbanków. Problem w tym, że tylko 1 dzbanek się rozwinął, kilka to miniaturki, a reszta w ogóle nie chce rosnąć lub uschła. Dzbanecznik stoi tam gdzie zwykle, u mnie w pokoju na stoliku. Wcześniej stał na parapecie, ale że pod nim jest grzejnik to go zdjąłem aby nie miał za gorąco. Podlewam codziennie (nie przelewam), zraszam kilka razy dziennie, wydaję mi się, że światła ma dosyć (duże okno od stony zachodniej). Teraz przestawiłem go do łazienki na okno od strony wschodniej, może większa wilgotność mu pomoże. Jak myślicie co się dzieje? I czy też mieliście lub macie takie problemy? Oto fotki: A może mój dzbanecznik ma za ciasno? W małej doniczce rosną już 3 nowe rośliny: No i jeszcze zaległe zdjęcie muchołówki: Proszę Was o pomoc i radę. Spójrzcie też na rosiczkę z wczesniejszych postów. Łodygi wciąż jej czernieją. Co na to poradzić? Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam Vittorio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Takie miniaturowe dzbanki to norma u odrostów, możesz je poprzesadzać jak chcesz. Za brak dzbanków obwiniałabym małą ilość światła, dzbanuszej kest nie wybarwiony w przeciwieństwie do letnich i zmiany miejsca, nawet jeśli na lepsze to zawsze jest to zmiana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Jak dla mnie na 100% brak światła- jak nie doświetlałeś, to dzbanki nie miały szans się rozwinąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vittorio82 Napisano 10 Marca 2008 Autor Share Napisano 10 Marca 2008 (edytowane) Dziękuję za opinię! 1. Czy uważacie, że warto teraz kupić żarówkę i doświetlać zwłaszcza, że dzień staje się coraz dłuższy i słońce intensywniejsze? 2. Skąd wiadomo, żę zmiana miejsca szkodzi roślinie? 3. Czy przesadzać rosiczkę i jak zaradzić intensywnemu schnięciu końcówek i całych liści? Będę wdzięczny za poradę zwłaszcza, że przeszukałem forum i niestety odpowiedzi nie były zadowalające. Może ktoś z Was miał podobne problemy i poradził sobie z nimi w jakiś sposób? Z góry dziękuję! Pozdrawiam V. Edytowane 10 Marca 2008 przez Vittorio82 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 1- Nie 2- Dzbaneczniki zwłaszcza bardzo nie lubią zmian warunków, a zmiana miejsca zawsze się z tym wiąże. 3- Chodzi tu o tego capensisa w tle? Jeśli tak to jak najbardziej przesadź, bo bardzo gęsto tam jest. Mi liście podsychają z braku światła najczęściej, ewentualnie z zimna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi