Skocz do zawartości

Kolumna Do Demineralizacji Diy

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

W myśl teorii demineralizacji wody przy użyciu żywic jonowymiennych postanowiłem przedstawić, jak to się ma w praktyce. ?woda, wodzie nierówna?

Myślałem nad nieskomplikowanym, satysfakcjonującym i niedrogim rozwiązaniem, które spełni swoje zadanie. Niewielkimi nakładami finansowymi możemy cieszyć się niewielkim urządzeniem, łatwym w użyciu i przechowaniu.

Potrzebne będą:

1.jpg

żywice jonowymienne; kationit silnie kwaśny i anionit silnie zasadowy,

węgiel aktywowany,

włóknina filtracyjna w pasach,

wężyk i zaworek od zestawu do kroplówki,

końcówka do zamontowania wężyka z kostki napowietrzającej,

pojemnik hermetyczny ze znanego supermarketu o pojemności 2,2l,

testy do badania twardości ogólnej wody.

Ze względu na zastosowania pojemnika o małej objętości ilość żywic w sumie ma ok. 1litr. Użyłem 0,5 litra kationitu ?filtrax k? zoolek-u i 0,5 litra anionitu. Filtrax dostępny jest w opakowaniach 0,5-1 litra, a anionit (purolite a200) tylko w opakowaniach o objętości 1litra. Warto się zatem zastanowić, czy nie lepiej wykorzystać nieco większy pojemnik w charakterze filtra. Ważne jest jednak to, żeby miał on znaczną wysokość przy jednocześnie małym polu powierzchni podstawy.

Proporcje żywic jakie ja użyłem i spełniają swoją rolę to 1:1. W gotowych mieszankach można spotkać 1:1-1,5 (kationit-anionit).

Wszystko fajnie się złożyło, bo filtr wypełniony mediami (węglem aktywowanym, kationitem i anionitem) zdolny jest pomieścić jeszcze 1litr wody do przefiltrowania.

Przystępujemy do wykonania.

Pas włókniny należy złożyć na 3 równe części i odciąć 1/3. Potrzebujemy dwa długie pasy włókniny, które można nabyć w sklepie akwarystycznym. Możemy użyć innego syntetycznego tworzywa, który nie oprze się działaniu kwasu i zasady podczas regenerowania mediów, a zarazem będzie drobno tkany zatrzymując niewielkie granulki kationitu.

2.jpg

Włóknina ma tą przewagę, że z 2/3 długości takiego pasa otrzymujemy opakowanie na medium idealnie wypełniającym dno pojemnika. Włókninę zszywamy na brzegach i napełniamy kationitem i oddzielnie anionitem oraz węglem aktywowanym.

Miałem niewystarczająca ilość węgla aktywowanego więc na zdjęciach znajdują się tylko kationit i anionit.

Przy dolnej krawędzi na ściance pojemnika robimy niewielki otwór i na wcisk wkładamy element ze zniszczonej kostki napowietrzającej. Posłuży on do zamontowania wężyka z zestawu od kroplówki, a na nim zaworku umożliwiającym zamykanie, otwieranie i regulację przepływu filtrowanej wody. Można ewentualnie użyć kleju błyskawicznego (super glue, cyjanopan) lub sylikonu w celu uszczelnienia i trwałego połączeni złączki z pojemnikiem.

3.jpg

Możemy przystąpić do przygotowania wody co wygląda następująco.

1. płukanie mediów:

-zamykamy zaworek blokując przepływ wody,

-wlewamy taka ilość wody, jaką zdoła pomieścić pojemnik wypełniony wkładami (licząc od dołu: anionitem, kationitem i węglem aktywowanym),

-odkręcamy zaworek na maksymalny przepływ

2.właściwe przygotowanie wody:

-zakręcamy zaworek,

-wlewamy dokładnie 1litr odstanej wody,

-odkręcamy zaworek regulując jego przepływ na 3-4 krople na sekundę

po 20-30minutach mamy gotową, zdemineralizowaną wodę.

3.przechowywanie mediów:

żywice muszą być przechowywane na mokro w związku z tym zakręcamy zaworek i napełniamy pojemnik do połowy.

4.jpg

Odstawiamy do przechowania, do następnego użycia. Postępujemy za każdym razem powtarzając punkt 1,2,3.

Edytowane przez Bart_
Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny bardzo dobry artykuł. Polecam wszystkim którzy nie chca sie bawic w ciagle kupowanie wody lub nie maja kasy na RO. Sam w wakacje planuje zakupc mediow i rozpoczac na dobre hodowle roslin owadożernych nie myslac skad wziasc dobra wode do podlewania.

Odnośnik do odpowiedzi

i tu mamy bardzo dobprzy przykład tego że nie jest prawdą że woda destylowana i deminaralizowana to to samo ..... woda z filtra RO to również co innego i jak to kolega napisał woda wodzie nie równa

:D

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomne ze taka woda nie jest pozbawiona "twardosci" calkowicie, Usunieta zostaje tylko twardosc przemijająca (czyli rownie dobrze mozna przegotować wode albo zastosować filtr brita)

Calkowicie czystą wode da nam tylko filtr RO

Radze sie nad nim zastanowić bo tanieją z dnia na dzień (teraz ok 170zł)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz racji kiler_89. Woda jest całkowicie zdemineralizowana.

W artykule „woda wodzie nie równa” marrom napisał ciąg reakcji wymiany jonowej i można łatwo zauważyć, że prócz twardości węglowej woda pozbawiana jest twardości niewęglowej od pierwiastków takich jak wapń, magnez, chlor, siarka, krzem...

Efekt takiej kolumny porównywalny jest z filtrem RO.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna alternatywa dla kationitu i anionitu z osobna.

Tak bardzo starałem się zwrócić uwagę, jak ważne jest, aby każde z mediów miało osobne „opakowanie”. Chodzi o regeneracje mediów po czasie, gdy ich właściwości jonowymienne ulegną wyczerpaniu.

Regeneruje się przepuszczając zamiast wody, kwas i zasadę przez jedno z mediów odpowiednio –dla kationitu i anionitu. Więc w pojemniku umieszczamy tylko kationit i regenerujemy go kwasem. Potem tylko anionit, regenerujemy zasadą. Zregenerowane złoża są „jak nowe” i wszystko działa jak należy. Do czasu kolejnej regeneracji i tak bez przerwy.

Na ten temat nie będę się rozwodził, bo jakby problemu jeszcze nie ma. Za wcześnie. Może za kilka miesięcy...

Jednak istnieją złoża mieszane, które składają się z mieszanki odpowiedniego kationitu (silnie kwaśnego, wodorowego) i anionitu (silnie zasadowego, wodorotlenowego) w odpowiednich proporcjach. Problem polega na tym, że mieszanka jest jakby jednorazowego użytku. Po zdemineralizowaniu xx litrów wody nadaje się do wyrzucenia, gdyż w warunkach domowych nie ma możliwości rozdzielenia kationitu od anionitu.

Cena 35zł za 1litr mieszanki wydaje się dość dobra i chyba warto zaryzykować. Nie ma jednak danych, ile wody da się uzyskać z takiej mieszanki.

Mowa o „purolite mb400”. To tylko sugestia.

Wtedy taka kolumna składałaby się z jednego 1litrowego opakowania z mieszanką i kolejnego, mniejszego z węglem aktywowanym. Pozostała procedura przygotowania wody, jak wyżej.

Może sam się skuszę. Ot, na próbę.

Ps. Celowo w nowym poście.

Odnośnik do odpowiedzi

Alternatywą dla kationitu silnie kwaśnego wodorowego marki zoolek „filtrax k” jest znaleziony przez jednego z użytkowników kationit purolite C100H. Jest to niemalże to samo, lecz pod inną nazwą. Diametralnie różna jest natomiast cena.

Za cenę 0,5 filtrax-a k zooleka, można nabyć 1litr purolite C100H

Purolite C100H ma jeszcze tą przewagę nad filtrax-em, iż można ją nabyć u tego samego dystrybutora i zapłacić 1x za przesyłkę. Oferta na jednym z najbardziej znanych serwisów aukcyjnych dostępna jest bez przerwy.

Warto zwrócić uwagę na „H” przy nazwie, gdyż purolite C100 nie jest tym samym co purolite C100H!

PS. Ilość wody, jaką chce uzyskać w ciągu dnia, nie ma znaczenia. Można przygotować sobie dowolna ilość wody. 15 litrów, a nawet więcej. Wedle potrzeb.

Odnośnik do odpowiedzi

witam

chcialem powiedziec ze wlasnie dotarl do mnie filtr BRITA, mało tego, dowiedzialem sie ze w sobote bedziemy robic test twardosci wody na chemii analitycznej :D

nie wiem jak to bedzie wygladało, ale postaram sie wziasc wode od mojej dziewczyny, z mojego kranu, oraz obie przefiltrowane przez brite, w sumie 4 probki, nie wiem jak to wyjdzie czasowo ale zrobie co sie da :) mysle ze ilosc miareczkowan zredukuje z 3 do 2 ale to zalezy jak mi to wyjdzie ;) oczywiscie postaram sie wyniki zamiescic :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Buduje tą kolumne, właściwie skończyłam, ale tak sobie myśle, że nie ma tu nic o nitkach do zszywania włókniny. Wydaje mi się, że nie można szyć normalna nitką tak jak ja to na początku zrobiłam bo kwas ją wyżre, woreczek sie rozpadnie a żywice rozsypią.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.