piti87 Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 podczas podlewania capensisa zobaczylem na torfie takie male, zielone kulki. wyglada toto jak taki babelek i jest luzno porozrzucane po doniczce. zadnego wiekszego skupiska nie zaobserwowalem. sprawdzalem tez mucholowke i kapturnice, ale nic takiego tam nie ma. rosiczka zawsze ma 2cm wody, od paru dni stoi w akwarium przykrytym do polowy szklem. co to moze byc?? z gory dzieki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 to jest GLON. lub jesli torf z kwiaciarni to kuleczki jakiegos nawozu. na 90% jednak 1sza opcja. pokaz foto. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piti87 Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 http://img151.imagevenue.com/img.php?image...7_122_861lo.JPG nawoz raczej to nie jest. kupowalem rosline w nepenti jakis miesiac temu i nic nie bylo widac. bardzo wyrosla od tego czasu. w sumie to tam widac 4 rosiczki a najwieksza wypuszcza wlasnie ped kwiatowy. jakby cos nie bylo jasne ze zdjeciem to zrobie inne. moze lepiej bedzie widac. a moze to przez to ze w tym akwarium siedzi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 guzik widac. zrob wyrazne foto calej doniczki od gory w dobrym swietle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piti87 Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 http://img12.imagevenue.com/img.php?image=...1_122_607lo.JPG akurat na pierwszym planie sa 2 takie wyjatkowo duze http://img120.imagevenue.com/img.php?image...2_122_871lo.JPG a tutaj cala roslinka przepraszam za kiepskie zdjecia ale poskapiono mi talentu do tego. jesli jednak to bylby glon to mam przesadzic jak najszybciej? jutro mam egzamin ze statystyki, wiec za bardzo nie mam teraz czasu na pisanie. dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 no teraz wszystko jasne jest to glon jesli chcesz go zlikwidowac zmien system podlewania. czekaj az woda w podstawce wyschnie a potem dolewaj po jakichs 6h od wyschniecia. po jakims czasie glon zaniknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gamdelbk Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 mam to samo w swoich rosiczkach ale moje to pytanie - czy to w jakikolwiek sposób może zaszkodzić moim roślinkom?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 raczej nie. o ile nie pokrywa calej powierzchni podloza. niektore rosiczki musza mies 'luzne' podloze i wtedy moze to byc grozne utrudniajac sotep powietrza do korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Zmniejsz wilgotność to znikną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi