Majkel Napisano 22 Lutego 2006 Share Napisano 22 Lutego 2006 1. Kiedy najlepiej przesadzać kapturnice Catesbei? 2. Jakiego podłoża należy użyć w ty celu? 3. Jaka wielkość doniczki jest najodpowiedniejsza? 4. Do jakiej wysokości może ursnąć ta roślina? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 25 Lutego 2006 Share Napisano 25 Lutego 2006 1. Na koniec lutego lub na poczatku marca, na chwile przed wyjsciem roslin z okresu spoczynku 2. Najlepiej mieszanka kwasnego torfu z piaskiem kwarcowym w stosunku 2:1 3. Wszystko zalezy od wielkosci rosliny. Najwieksza nasza flava rosnie w 3l okraglej doniczce. Jezeli podasz rozmiary rosliny, odpowiem dokladniej na te pytanie. 4. okolo 60cm w zaleznosci z jaka flava byla tworzona krzyzowka (S. catesbei to mieszanka sarracenii purpurea oraz sarracenii flava) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luxiu Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 czy ta wskazowka tyczy się rowniez innych kapturnic, np. psittacii? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 Jeżeli chodzi o samo przesadzanie, to tyczy się wszystkich kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 1. Na koniec lutego lub na poczatku marca, na chwile przed wyjsciem roslin z okresu spoczynku A mogę przesadzić teraz gdy moja kapturnica już kwitnie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 Ja bym tego nie polecał, choć nigdy nie sprawdzałem jaki to ma efekt. Jednak z doświadczenia wiem, ze nie powinno się przesadzać żadnej rośliny kiedy zaczyna kwitnąć, bo to może spowodować zakończeniem kwitnienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel Napisano 13 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2006 W jaki sposób przeadzić kapturnice, aby nie uszkodzic rozwijających sie dzbanków??? Jak wydostać tę roślinę z doniczki bez jej uszkodzenia??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Złapać wokół wszystkich liści i przechylić do góry „nogami” podtrzymując cały torf palcami a następnie delikatnie ugniatać doniczkę aż da się ściągnąć z torfu. Całość wsadzić do większej doniczki podsypanej uprzednio mieszanką i wypełnić puste brzegi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi