Skocz do zawartości

Przesadzanie

Majkel

Rekomendowane odpowiedzi

1. Kiedy najlepiej przesadzać kapturnice Catesbei?

2. Jakiego podłoża należy użyć w ty celu?

3. Jaka wielkość doniczki jest najodpowiedniejsza?

4. Do jakiej wysokości może ursnąć ta roślina?

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na koniec lutego lub na poczatku marca, na chwile przed wyjsciem roslin z okresu spoczynku

2. Najlepiej mieszanka kwasnego torfu z piaskiem kwarcowym w stosunku 2:1

3. Wszystko zalezy od wielkosci rosliny. Najwieksza nasza flava rosnie w 3l okraglej doniczce. Jezeli podasz rozmiary rosliny, odpowiem dokladniej na te pytanie.

4. okolo 60cm w zaleznosci z jaka flava byla tworzona krzyzowka (S. catesbei to mieszanka sarracenii purpurea oraz sarracenii flava)

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na koniec lutego lub na poczatku marca, na chwile przed wyjsciem roslin z okresu spoczynku

A mogę przesadzić teraz gdy moja kapturnica już kwitnie ?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tego nie polecał, choć nigdy nie sprawdzałem jaki to ma efekt. Jednak z doświadczenia wiem, ze nie powinno się przesadzać żadnej rośliny kiedy zaczyna kwitnąć, bo to może spowodować zakończeniem kwitnienia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Złapać wokół wszystkich liści i przechylić do góry „nogami” podtrzymując cały torf palcami a następnie delikatnie ugniatać doniczkę aż da się ściągnąć z torfu. Całość wsadzić do większej doniczki podsypanej uprzednio mieszanką i wypełnić puste brzegi.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.