animo18 Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Kupiłem sobie już spory czas temu nasionka muchołówki amerykańskiej zasadziłem je i nic z tego nie wychodzi. I nie wiem czy to z mojej winy czy po prostu trzeba długo czekac aby coś wyrosło?? Zastosowałem się do instrukcji jakie są na stronie nepenti ale wydaje mi się że nie wszystko tam napisali. Więc jeśli mógłby mi ktoś powiedziec np jak długo czekac na wzrost roślinki, jak głeboko sadzic nasionka, i ogólnie wszystkie istotne informacje na ten temat. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 czy stratyfikowałeś nasionka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satariel Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 "jak głeboko wsadzic..........." to ty je zakopales??? powinny byc na wierzchu posiane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Na wierzch + podwyższona wilgotność i po 2-3 tygodniach kiełkują u mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Ja na doniczke zakładałem po nakłuwaną folie żeby zwiększyć wilgotność. A nasiona kiełkowały mi po czasie od 2 tygodni do 2 miesięcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
animo18 Napisano 22 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2007 Nie bo nie wiem jak to mam teraz zrobic a czytałem że do lodówki je wsadzic to nie za dobry pomysł. A czy bez tego okresu zimowania nasionka nie wyrosną?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Stratyfikacja zwiększa kiełkowalność u nasion starszych... przy młodych nasionach nie jest konieczna. Można przeprowadzić ją "na sucho" i "na mokro" - umieszczając nasiona w temp. 0-10 stopni np. w woreczku strunowym ("na sucho") lub w doniczce, na torfie ("na mokro"). Ta ostatnia metoda przynosi zwykle najlepsze rezultaty... Czy możesz opisać warunki w jakich je trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
animo18 Napisano 23 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Teraz już będę wiedział dzięki za pomoc i proszę o trochę wyrozumiałości bo naprawde po raz pierwszy 'bawię" się w rosiczki Edytowane 26 Czerwca 2007 przez animo18 Proszę o używanie opcji "Edytuj" - Poll :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satariel Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 po co na glebokosc paznokcia wystarczy wsypac nasiona na wierzch torfu i tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi