Josyn Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 niedlugo wiecej niestety rosliny po deszczu i ubrudzone ziemia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 Narazie wszystko swieże Mogłes poczekać z sadzeniem roślin az torf sie ustabilizuje i opadnie Teraz trzeba czekac az roslinki sie rozrosną. Duzo wody i uwazaj na chwasty bo po pewnym czasie na stale wilgotnym torfie zaczną rosnąć. DUZO SŁOŃCA I WODY TO PODSTAWA M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2007 (edytowane) niewiem czemu mowisz ze swieze. torfowisko stoi juz 3 miesiace... kolejne rosliny Edytowane 24 Czerwca 2007 przez Josyn Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honey Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 Na razie ślicznie,a co zrobisz na zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 Tez mnie to ciekawi co zrobisz na zime z nimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 fajne Ile torfu na to zużyłeś? a na zimę , jeżeli nie będzie bardzo mroźna, można je tak zostawić, przynajmniej kapturnice. Przed Nepenti rosną w ogródku cały rok, nie sa jakieś piękne ale żyją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2007 zuzylem na to okolo 500-600 litrow torfu i kilkadziesiat doniczek w srodku. na zime rosliny albo przesadze do takich polmetrowych donic zeby nie niszczyc korzeni, albo zbuduje taka szklarenke mala naokolo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 (edytowane) Wnioskowałem ze torfowisko jest śweże po wyglądzie tofru. Wygląda mi na bardzo świezy. U mnie torf po ponad miesiącu pokrył sie kiełkami chwastów i sporadycznie pojawia sie mech. Dlatego napisałem ze torfowisko jest świeze. Widocznie takiego stanu rzeczy winien jest torf M-M2 Edytowane 25 Czerwca 2007 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 czesciowo masz racje bo jakos tydzien temu posypalem torfowisko 0,5 cm warstwa nowego torfu. a co do chwastow to nie wiem czemu nie chca moi rosnac, a tymbardziej mech.. a szkoda... pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 mimo nienaturalnego ksztaltu efekt bedzie chyba doskonaly za jakis czas - ladne kapturnice! brakuje mi tylko rosiczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 dlatego jeszcze pol torfowiska jest puste - jest ono przeznaczone na rosiczki, tlustosze i plywacze... nie ma ich tam jeszcze poniewaz musze zrobic jakis daszek, ktroym bede je oslanial przed deszczem co prawda mysle czy nie dac tam kapturnic i mucholowek, bo lepiej znosza pobyt na dworze ( szczegolnie deszcz ) pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 super to wygląda ..... i dlatego cały czas myślę o działce i budowie domu .... szklarnia, oranżeria, skalniaki i słodkie torfowisko ehhh ale narazie zarośnięte mieszkanie i zabudowane wszytkie okna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honey Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Nie wiem,czemu chcesz chwasty... A na zimę fajniejsza by była chyba opcja ze szklarenką... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 tak mysle czy wszystko mam pokryc takim mchem co jest naokolo roslin, posiac "kwitnaca lake" czy moze zostawic torf zeby sie lepiej rozmnazaly? i mam takie pytanie - czy jak posieje trawe i kwiaty to ich korzenie nie zadusza roslin? a zielsko i mech chcialem zeby naturlaniej wygladalo, ale stwierdzam ze lepszy bedzie mech albo kwitnaca laka. pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Myślę że trawa to jedno z gorszych wyjść, bo będzie ci się tworzyć gruba darń- strata miejsca i rośliny będą miały gorzej, bo będą zarastane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi