Skocz do zawartości

Galeria Roślinek Roślina Z Torfowiska W Ogrodzie

Josyn

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie wszystko swieże ;) Mogłes poczekać z sadzeniem roślin az torf sie ustabilizuje i opadnie ;) Teraz trzeba czekac az roslinki sie rozrosną. Duzo wody i uwazaj na chwasty bo po pewnym czasie na stale wilgotnym torfie zaczną rosnąć.

DUZO SŁOŃCA I WODY TO PODSTAWA ;)

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem czemu mowisz ze swieze. torfowisko stoi juz 3 miesiace...

kolejne rosliny

Edytowane przez Josyn
Odnośnik do odpowiedzi

fajne :) Ile torfu na to zużyłeś? a na zimę , jeżeli nie będzie bardzo mroźna, można je tak zostawić, przynajmniej kapturnice. Przed Nepenti rosną w ogródku cały rok, nie sa jakieś piękne ale żyją.

Odnośnik do odpowiedzi

zuzylem na to okolo 500-600 litrow torfu i kilkadziesiat doniczek w srodku.

na zime rosliny albo przesadze do takich polmetrowych donic zeby nie niszczyc korzeni, albo zbuduje taka szklarenke mala naokolo.

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskowałem ze torfowisko jest śweże po wyglądzie tofru. Wygląda mi na bardzo świezy. U mnie torf po ponad miesiącu pokrył sie kiełkami chwastów i sporadycznie pojawia sie mech. Dlatego napisałem ze torfowisko jest świeze. Widocznie takiego stanu rzeczy winien jest torf ;)

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

czesciowo masz racje bo jakos tydzien temu posypalem torfowisko 0,5 cm warstwa nowego torfu.

a co do chwastow to nie wiem czemu nie chca moi rosnac, a tymbardziej mech.. a szkoda...

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego jeszcze pol torfowiska jest puste - jest ono przeznaczone na rosiczki, tlustosze i plywacze... nie ma ich tam jeszcze poniewaz musze zrobic jakis daszek, ktroym bede je oslanial przed deszczem

co prawda mysle czy nie dac tam kapturnic i mucholowek, bo lepiej znosza pobyt na dworze ( szczegolnie deszcz )

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

super to wygląda ..... i dlatego cały czas myślę o działce i budowie domu .... szklarnia, oranżeria, skalniaki i słodkie torfowisko ehhh

ale narazie zarośnięte mieszkanie i zabudowane wszytkie okna :P

Odnośnik do odpowiedzi

tak mysle czy wszystko mam pokryc takim mchem co jest naokolo roslin, posiac "kwitnaca lake" czy moze zostawic torf zeby sie lepiej rozmnazaly?

i mam takie pytanie - czy jak posieje trawe i kwiaty to ich korzenie nie zadusza roslin? a zielsko i mech chcialem zeby naturlaniej wygladalo, ale stwierdzam ze lepszy bedzie mech albo kwitnaca laka.

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.