Yanek Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Ja tak miałem w terrarium, gdy posiałem w nim nasionka Wszyscy zachwycali się, że tak ładnie zielono. A mech załatwił mi trochę siewek, bo ciężko go było bez strat wyrwać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 dzisiaj wybralem - dam sporadycznie mech, jakies igliwia z lasu, liscie, jagod troche, drewienka, kora. juz za pozno na zmiany bo to zrobilem. b. ladnie wyglada. o wiele lepiej niz na tamtych zdjeciach. niedlugo rosiczki wsadze. ale dzisiaj mialem problemy z tym. po ulewnym deszczu to bylo oczko wodne. na powierzchni stala woda. wybralem jej ponad 50 litrow i nadal byla woda na powierzchni, ale juz wsiakla. jeszcze kapturnice dostaly z lezaka, ktory wiatr rzucil z balkonu.. ale spoko - to juz nie pierwszy raz. nie wiem dlaczego roslina nie przeszkadza to jak na kilka dni maja tyle wody, ze az wychodzi na powierzchni - wrecz przeciwni - zauwazylem ze wtedy smigaja z rozrostem. pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Moze pomyslisz nad malym daszkiem? z folii np. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 jeśli torfowisko ma byc jak najbardziej "naturalne" to taki daszek odpada Jesli juz to nie folia która zedcydowanie podniesie temperature torfowiska. Poleciłbym włóknine która przepuszcza wilgoć, ale zdecydowanie chroni przed duzym deszczem >>> http://home.versateladsl.be/cromphout/index.htm M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 daszek bedzie zakladany tylko jak zapowiedza deszcze i wichury.. i to mocne deszcze, bo te mzawki to sa nawet przyjazne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Polecam ciekawe fotki z tego torfowiska >>> http://www.cpukforum.com/forum/viewtopic.p...mp;&start=0 M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 (edytowane) dwie uwagi: 1. pomyślał bym o czymś w stylu drenażu albo odpływu a korkiem na wypadek zalania 2. daszek lepiej załuż już teraz ale taki który można zdjąć, pamiętaj nigdy nie można przewidzieć pogo dy na 100%, a poza tym odkładanie tak istotnych prac na ostatnią chwilę może się źle skończyć. poza tym naprawdę fajny pomysł, tylko pozazdrościć terenu i możliwości Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Waleń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 6 Lipca 2007 Autor Share Napisano 6 Lipca 2007 wczoraj zrobilem juz daszek, ktory mozna zwijac i rozwijac. dzieki temu moglem juz umiescic tam rosiczki. teraz torfowisko jest juz skonczone - pozostaje czekac az rosliny zakwitna i zaczna wysypywac nasionka na torf i bedzie tak jak w naturze. juz filiformis, d.c. broad leaf, nidiformis, toakensis i alcije zakwitly. niestey nie moge dac zdjec bo mi sie limit miejsca na forum skonczyl ;p sklad: - Sarracenia psittacina x 6 - Sarracenia purpurea ssp. venosa x 2 - Sarracenia x farnhami x 4 - Sarracenia swaniana x 1 - Sarracenia flava var. rubricorpora x purpurea ssp. venosa var. burkei x 1 - Sarracenia flava var. flava - capensis broad leaf x 2 - capensis baines kloof x 1 - nidiformis x 1 - filiformis x 1 - hamiltoni x 1 - madagascariensis x 2 - binata x 1 - alicea x 2 - pulchella x nitidula x 1 - capensis narrow x 1 - intermedia x brevifolia x 1 - intermedia x capillaris x 1 - jakas płaska, cala czerwona tlustosze - 2 x wesser - 4 x esseriena - odkrylem jak sie w naturze rozmnazaja z lisci esseriany - deszcz rozwala co mniejsze osobniki, rozrzucajac ich liscie naokolo, a z tych lisci wyrastaja nowe i tak naokolo mucholowki - regular form x 4 - heretophylla x 1 - red dragon x 2 pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 15 Lipca 2007 Share Napisano 15 Lipca 2007 Szkoda ,że w owadożerystyce nie ma np. w terrariach swojego typu biotopów. Chodzi mi np. jak w akwarystyce; ryby i roślinki są z tych samych rejonow mają one swoje piekno. Lecz bez wadpienia twoje torfowisko jest przepiekne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 15 Lipca 2007 Share Napisano 15 Lipca 2007 Wszystko pięknie, ładnie, ale bedziesz mial troszeczke zabawy przed zimą zeby to wszystko zabezpieczyć/przenieść/ przesadzić Mimo to efekt po upływie czasu moze być przyjemny i wart zachodu M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi