Skocz do zawartości

Galeria Roślinek Roślina Z Torfowiska W Ogrodzie

Josyn

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak miałem w terrarium, gdy posiałem w nim nasionka :D Wszyscy zachwycali się, że tak ładnie zielono. A mech załatwił mi trochę siewek, bo ciężko go było bez strat wyrwać.

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj wybralem - dam sporadycznie mech, jakies igliwia z lasu, liscie, jagod troche, drewienka, kora.

juz za pozno na zmiany bo to zrobilem. b. ladnie wyglada. o wiele lepiej niz na tamtych zdjeciach.

niedlugo rosiczki wsadze.

ale dzisiaj mialem problemy z tym. po ulewnym deszczu to bylo oczko wodne. na powierzchni stala woda. wybralem jej ponad 50 litrow i nadal byla woda na powierzchni, ale juz wsiakla. jeszcze kapturnice dostaly z lezaka, ktory wiatr rzucil z balkonu.. ale spoko - to juz nie pierwszy raz. nie wiem dlaczego roslina nie przeszkadza to jak na kilka dni maja tyle wody, ze az wychodzi na powierzchni - wrecz przeciwni - zauwazylem ze wtedy smigaja z rozrostem.

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli torfowisko ma byc jak najbardziej "naturalne" to taki daszek odpada ;) Jesli juz to nie folia która zedcydowanie podniesie temperature torfowiska. Poleciłbym włóknine która przepuszcza wilgoć, ale zdecydowanie chroni przed duzym deszczem ;)

>>> http://home.versateladsl.be/cromphout/index.htm

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

dwie uwagi:

1. pomyślał bym o czymś w stylu drenażu albo odpływu a korkiem na wypadek zalania

2. daszek lepiej załuż już teraz ale taki który można zdjąć, pamiętaj nigdy nie można przewidzieć pogo dy na 100%, a poza tym odkładanie tak istotnych prac na ostatnią chwilę może się źle skończyć.

poza tym naprawdę fajny pomysł, tylko pozazdrościć terenu i możliwości ;)

Edytowane przez Waleń
Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj zrobilem juz daszek, ktory mozna zwijac i rozwijac. dzieki temu moglem juz umiescic tam rosiczki.

teraz torfowisko jest juz skonczone - pozostaje czekac az rosliny zakwitna i zaczna wysypywac nasionka na torf i bedzie tak jak w naturze.

juz filiformis, d.c. broad leaf, nidiformis, toakensis i alcije zakwitly.

niestey nie moge dac zdjec bo mi sie limit miejsca na forum skonczyl ;p

sklad:

- Sarracenia psittacina x 6

- Sarracenia purpurea ssp. venosa x 2

- Sarracenia x farnhami x 4

- Sarracenia swaniana x 1

- Sarracenia flava var. rubricorpora x purpurea ssp. venosa var. burkei x 1

- Sarracenia flava var. flava

- capensis broad leaf x 2

- capensis baines kloof x 1

- nidiformis x 1

- filiformis x 1

- hamiltoni x 1

- madagascariensis x 2

- binata x 1

- alicea x 2

- pulchella x nitidula x 1

- capensis narrow x 1

- intermedia x brevifolia x 1

- intermedia x capillaris x 1

- jakas płaska, cala czerwona

tlustosze

- 2 x wesser

- 4 x esseriena - odkrylem jak sie w naturze rozmnazaja z lisci esseriany - deszcz rozwala co mniejsze osobniki, rozrzucajac ich liscie naokolo, a z tych lisci wyrastaja nowe i tak naokolo

mucholowki

- regular form x 4

- heretophylla x 1

- red dragon x 2

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Wszystko pięknie, ładnie, ale bedziesz mial troszeczke zabawy przed zimą zeby to wszystko zabezpieczyć/przenieść/ przesadzić ^_^ Mimo to efekt po upływie czasu moze być przyjemny i wart zachodu ^_^

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.