BartoszTrela Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Moje nieco surrealistyczne terrarium można uznać za skończone, choć już mam pewne plany przeróbki sposobu mocowania pokrywy do podstawy. Na chwilę obecną wygląda to tak. Mile widziane komentarze, jakie one by nie były. Ważna jest szczerość Poszczególne etapy pracy można śledzić w osobnym temacie ”narodziny wenus”, a w zasadzie lądowanie ufo na Ziemi ;D Wewnątrz: Drosera filiformis, Drosera capensis, Drosera oreopodion, Drosera pulchella x nitidula, Drosera pulchella, Drosera nitidula ssp. Leucostigma, Drosera scorpioides, Drosera calistos, ..., i jeszcze kilka innych bliżej niezidentyfikowanych. Z czasem –same pigmejki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Wygląda super...naprawde bardzo ładne, ale tego nie można nazwać terrarium, tylko raczej "stroik" :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 zamontowales automatyczne podlewanie ? czy tylko mi sie zdaje ? pokrywa super, ale myslalem ze lepiej bedzie wygladac to mocowanie i kolory mi sie nie podobaja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Hmmm, ciekawe a zarazem dziwne. Nie rozumiem czemu dach ma byc zrobiony z pieco i szesciokatow, a wykonanie terrairum nie wydaje mi sie latwe, lecz widac ze sie trudziles. Nawet fajnie wyglada takie terrarium, lecz, jak juz mowilem, troszke dziwnacznie. Podobba mi sie ze nie ma szkla wiec niemalze kazdy moze go zrobic, wystarczy oswietlenie. Fajne, fajne terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Wygląda świetnie - wyszło naprawdę super. Trochę zaskoczył mnie ostateczny wygląd bo trochę inaczej to sobie wyobrażałem bardzo ciekawy kształt, pierwszy raz widzę coś takiego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Wygląda super choć spodziewałem się że kopuła bedzie przeźroczysta Tak czy inaczej wykonanie super i bardzo mi się podobał opis budowy masz chłopie zmysł techniczny bardzo lubię czytac opisy Twoich pomysłów MAJĄ GŁOWĘ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Dzięki bardzo za miłe komentarze. Tak, podlewa się samo można o tym przeczytać w przytoczonym temacie. Fakt, wygląda dość nietypowo. Ale jest to zamierzone. Chciałem zobaczyć jak bardzo skomplikowaną formę, można wyczarować z kawałka PCV i jak bardzo można operować kolorem aby uzyskać zamierzony efekt. Można więcej niż mogłoby się wydawać. Naprawdę to nie jest trudne. Wszystko da się poprawić. Jak się cos źle przyklei, wystarczy zastąpić dany element nowym. Wszelkie niedoróbki ukryje szpachla i farba. Zachęcam do zabawy. Pokrywa jest zamocowana tymczasowo. Stąd te potężne nóżki. Już wczoraj zamówiłem potrzebny drut i zacznie się plecienie siatki ;D Jak tylko pojawi się materiał... Następne terrarium będzie bardziej „nature”. Już nie surrealistyczne. Raczej tradycyjne. Choć nieco awangardowe. Cały ja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 tak czy inaczej pomysły masz super i wykonanie też niczego sobie nie wspomne o częsci opisowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucyf Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 (edytowane) …całość wygląda rewelacyjnie, jeśli terrarium będzie stało na wysokości oczu będzie super….Jak niżej pokrywa zasłoni i zepsuje widoki, …ale pewnie wiozłeś to pod uwagę… rzeczy, do których można się przyczepić to tylko kwestia gustu reszta na 5:) Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Lucyf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romeo Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Jak dla mnie terrarium na 6+ Musisz mieć nielada talent techniczny skoro potrafisz stworzyć takie "coś" Brawo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Po prostu brawo, spodziewałem się czegoś innego... Widać postęp technologiczny, niemal że automat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Dzięki za słowa uznania, Jeszcze trochę i się zamknę w sobie ;D Terrarium niekoniecznie trafia w gusta wszystkich i sobie świetnie z tego zdaję sprawę Choć włożyłem w jego wykonanie dużo czasu, w każdej chwili mógłbym z niego zrezygnować. Ot, tak -odstawić na półkę i zapomnieć. I mogę tam zrobić bo na co najmniej miesiąc mam spokój z dolewaniem wody na podstawki. ;D Najważniejsze są dla mnie rośliny. Ale stworzenie z nich kompozycji jak daje wiele. Więc wartko pokusić się nieco o drobiazgi (skałki, korzenie, urządzenia wodne, dobre oświetlenie) które prócz wyglądu, znacznie ułatwiają hodowlę. Fakt, trochę kosztują... Można jednak nieco pomysłem i niewielkim wysiłkiem zrobić cos niedrogiego, a bardzo efektownego. Istne show! Pokrywa naprawdę źle wygląda w takiej postaci. To dlatego, że miałem na nią nieco inną koncepcję ale nie wyszło. No i trochę się skomplikowało. Bywa... Cały czas po głowie chodzi mi jednak bardziej przystępny i znośniejszy dla oka projekt. Zobaczymy jak bardzo ewoluuje na przestrzeni czasu. Chciałbym cos bardziej w moim stylu. Prostego w formie ale zarazem szalenie kolorowego i dekoracyjnego. Kropla innowacji i udogodnień. Czyli kompromis pomiędzy skrajnościami. Niech tylko dorwę opti white. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mehi Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 nie lepiej uzyc guardiana? tanszy od opti a przejrzystosc tez niezla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Szczerze to z opti nie ma porównania. Cena nie gra aż tak roli. Ważne, żeby znalazła się odpowiednia grubość tafli. Bo te bardziej dostępne to 8-10mm. Rzadziej 6mm. Aranżacja bardzo wiele traci na wyglądzie gdy patrzy się na kompozycję przez szkło guardian. "Na oko" nie ma porównania ale gdy ma się przed sobą dwie kompozycje podobnie oświetlone z różnego szkła, to ewidentnie widać różnicę w kolorach. Warto wydać nieco więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mehi Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 u mnie najbardziej popularna to 6mm. opti chyba sie zaczyna wogole od 4mm. Ja ogladajac kompozycje opti i guardian owszem widze ale znikoma roznice zwlaszcza przy mniejszych grubosciach. Wiadomo, zawsze dobrze miec cos lepszego ale po co az tak przeplacac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi