Jockerus Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Witam, Chciałbym podzielić się z wami fotografiami dokumentującymi moje obserwacje mikroskopowe tkanek i organów roślin mięsożernych. Na początku przedstawiam fotografię mojego stanowiska obserwacyjnego. Kolejne zdjęcia przedstawia włoski gruczołowe z liścia rosiczki (D. capensis). Zbliżenie gruczołu pojedynczego włoska ukazujące jego budowę histologiczną. Widoczne są: 2 warstwy komórek wydzielniczych, komórki miękiszowe, różnokształtne komórki cewek wewnątrz gruczołu, naczynie biegnące przez trzonek włoska. Następne zdjęcia dokumentują obserwacje pułapek muchołówki. Zdjęcie fragmentu wycinka z liścia muchołówki amerykańskiej ze strefy centralnej pułapki z gruczołkami trawiennymi: Zbliżenia gruczołków wydzielających śluz i enzymy trawienne: Szczecinka czuciowa z liścia muchołówki (Dionaea muscipula): Wewnętrzna budowa stawu z komórkami sensorycznymi: A teraz pora na mikrofotografie kapturnicy (Sarracenia 'catesbaei'). Pierwsze zdjęcia przedstawia włoski z wnętrza liścia pułapkowego kapturnicy i gruczoły miodnikowe u ich podstawy, wydzielające lepką ciecz wabiącą ofiary. Wycinek z brzegowej części blaszki liściowej tłustosza (Pinguicula x 'Weser')- widoczne gruczołki na trzoneczkach i gruczołki siedzące. Na koniec przedstawiam zdjęcie nasion rosiczki (d. capensis 'broad leaf') w niewielkim powiększeniu (50x). To narazie tyle. Z biegiem czasu postaram się uzupełnić temat kolejnymi fotografiami. Może Wy macie jakieś pomysły na inne ciekawe obserwacje mikroskopowe roślin mięsożernych? Jockerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 No no no, super zdjęcia, tylko szkoda że tak mało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Zrób proszę zdjęcie i daj na konkurs. Ciekawe co ludzie bedą mówic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Jockerus masz mój głos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honey Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Niesamowite, takich zdjęć jeszcze tu chyba nie było. Super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 fajny mikroskop zdjecia ok, ale...... zamontuj światlo od góry !!!!! sa super efekty, ja mam zwyklego analyta i nie widac tak dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Zdjecia powalają Czekamy na wiecej bo takich zdjęc jest jak na lekarstwo. M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi