Skocz do zawartości

Rośliny Mięsożerne Pod Mikroskopem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym podzielić się z wami fotografiami dokumentującymi moje obserwacje mikroskopowe tkanek i organów roślin mięsożernych.

Na początku przedstawiam fotografię mojego stanowiska obserwacyjnego. :)

img7332pe6.jpg

Kolejne zdjęcia przedstawia włoski gruczołowe z liścia rosiczki (D. capensis).

img7319mz3.jpg

Zbliżenie gruczołu pojedynczego włoska ukazujące jego budowę histologiczną. Widoczne są: 2 warstwy komórek wydzielniczych, komórki miękiszowe, różnokształtne komórki cewek wewnątrz gruczołu, naczynie biegnące przez trzonek włoska.

img7326ok7.jpg

Następne zdjęcia dokumentują obserwacje pułapek muchołówki.

Zdjęcie fragmentu wycinka z liścia muchołówki amerykańskiej ze strefy centralnej pułapki z gruczołkami trawiennymi:

img7322dj6.jpg

Zbliżenia gruczołków wydzielających śluz i enzymy trawienne:

img7323dp2.jpg

Szczecinka czuciowa z liścia muchołówki (Dionaea muscipula):

img7324wg4.jpg

Wewnętrzna budowa stawu z komórkami sensorycznymi:

img7325mi9.jpg

A teraz pora na mikrofotografie kapturnicy (Sarracenia 'catesbaei').

Pierwsze zdjęcia przedstawia włoski z wnętrza liścia pułapkowego kapturnicy i gruczoły miodnikowe u ich podstawy, wydzielające lepką ciecz wabiącą ofiary.

img7329gm2.jpg

Wycinek z brzegowej części blaszki liściowej tłustosza (Pinguicula x 'Weser')- widoczne gruczołki na trzoneczkach i gruczołki siedzące.

img7327ni7.jpg

Na koniec przedstawiam zdjęcie nasion rosiczki (d. capensis 'broad leaf') w niewielkim powiększeniu (50x).

img7331fm1.jpg

To narazie tyle. Z biegiem czasu postaram się uzupełnić temat kolejnymi fotografiami.

Może Wy macie jakieś pomysły na inne ciekawe obserwacje mikroskopowe roślin mięsożernych?

Jockerus

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.