BartoszTrela Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Wydarzenia dnia dzisiejszego... Bez uprzedniego przygotowania, zupełnie spontanicznie z przyjacielem Tomaszem Z. wybraliśmy się na wycieczkę. Jechaliśmy po źródło inspiracji. Po części brakowało nam kontaktu z naturą, a gdy tylko nadarzyła się okazja zapakowaliśmy sprzęt do fotografowania i w drogę. Docelowo Biłgoraj, a w trakcie zwiedziliśmy 3 niesamowite miejsca, godne polecenia. Pierwszym z nich, były okolice Nowego Majdana i przyległe mu lasy należące do kompleksu lasów Janowskich. Zaparkowaliśmy samochód i zagłębialiśmy się stopniowo w mrocznym lesie. Cel wyprawy nie co inny, od tego, jaki obraliśmy sobie po pierwszym odkryciu. Gdy idąc, zaczęliśmy zapadać się w wilgotnym mchu torfowcu, wiedziałem jedno –gdzieś tu muszą być. Niebawem omal nie rozdeptaliśmy rosnących w kępach rosiczek okrągłolistnych. Troszkę byłem zaskoczony, gdyż zupełnie nie spodziewałem się ich w tym miejscu. Teren nieco wilgotny, zacieniony przez drzewa ale pośród traw widniały nieco czerwone okrągłe liście rosiczki. Większość jednak zupełnie nie wybarwiona -zupełnie zielone. To właśnie te rosły na pionowej skarpie niewielkiego wykopu. Na domiar tego, wszystkie z pędami kwiatowymi, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Po przejściu kilku kilometrów podjęliśmy decyzję o zmianie miejsca poszukiwać. Telefon do znajomego fachowca od lasów Janowskich i udaliśmy się w kierunku Frampola, by skręci nieco wcześniej i dotrzeć do Andrzejówka. Stamtąd już tylko kawałem do niesamowitego miejsca -rezerwatu przyrody "kacze błota". Wędrując bezdrożami rezerwatu nie napotkaliśmy na rosiczki. Może dlatego, że zaczęliśmy się nieco niepokoić o drogę powrotną, a może dlatego iż nie byliśmy pewnie gdzie tak naprawdę kończy się owy rezerwat. Mogłoby się wydawać, że miejsce idealne dla tych roślin. Wszechobecny mech torfowiec, liczne strumyki, nieco odkryte połacie jasnego torfu, mnóstwo promieni słońca... W chwilę później podjęliśmy decyzje –wracamy do samochodu. Taaa.... tylko gdzie on jest? Kręcąc się w kółko, nadrabiając mnóstwo kilometrów po przeszło godzinie poszukiwań natrafiliśmy znajomą piaszczysta drogę. To tędy jechaliśmy... więc podążając tym tropem w końcu znaleźliśmy miejsce postoju. Zrezygnowani i zmęczeni chcieliśmy wracać. Gdy spojrzeliśmy na mapę, postanowiliśmy odwiedzić jeszcze jedno miejsce –rezerwat przyrody Obary. Strzał w dziesiątkę. Odkryty, podmokły teren w środku lasu, porastał dookoła znanym mi już mchem torfowcem (między innymi). Centrum tego bajecznego krajobrazu strzegła roślinność złożona z krzewów, broniących dostępu do tajemniczego ogrodu. A wewnątrz? Wysokie kępy traw rosnące na torfie. Pośród nich -krwistoczerwone liście drosery rotudinfoli. Znalazła się też kwitnąca lilia wodna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satariel Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 gratuluje znaleziska, super sprawa, a powiedz mi w jakim to jest wojewodztwie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yanek Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 To chyba jeszcze w lubelskim Gratuluję wypadu. Ja mam blisko do lasów Janowskich. Jak już będę sprawny to na pewno się tam wybiorę. Bartek, może się kiedyś umówimy na jakiś mini-plener rosiczkowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Piękne ja tez za pare dni robie wypad na torfowisko (drugi w tym roku) i cobacze co sie dzieje bo jak byłęm poprzednie ( poczatek maja) to jeszcze rosiczki sie nie pokazywały, ale teraz z pewnością bedzie coś na rzeczy M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Piękne rośliny! Jak widać rosiczka okrągłolistna nie jest aż tak rzadkim gatunkiem w Polsce i przy odrobinie zaangażowania można ją odnaleźć niedaleko swojego miejsca zamieszkania... Jak zwykle w takich sprawach polecam dwa ostatnie linki z mojego podpisu B) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yanek Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 To jak na razie wschodnie tereny górą jeśli chodzi o rodzime rosiczki Widzę że i grupa lubelska się rozszerza - pewnie jakieś mini spotkanie na jesiennych targach będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2007 Oczywiście, że jestem chętny na wyjazd w jedno z tych niezwykłych miejsc w ukrytych w lasach Janowskich. Z czasem u mnie kiepsko ale planuję na pewno wypad końcem sierpnia, początkiem września. Niewykluczone, że wcześniej. Rosiczek tak jest mnóstwo. Tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać. Na pewno nie przy samej drodze i na pewno nie rosną wszędzie dookoła. Pomimo tego, że to jest kompleks torfowy, D. rotudinfolia znajdują się raczej w miejscach trudno dostępnych, ukrytych przed wzrokiem przechodniów. Natura potrafi się bronić ;D Jedyne, co mnie strasznie zniechęcało, to sztuczne wysypiska śmieci. Co krok można było znaleźć miejsca, gdzie znajdowały się przedmioty z tworzywa sztucznego, reklamówki, stare opony, sprzęt domowy.... Poza tym butelki zawieszone na gałęziach drzew. Póki co kilka fotek zrobionych przez Tomka. nieco więcej na ten temat w ”naturaqua”. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Swietne zdjęcia. Jak to mówią na cpuk - for sharing Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Gratuluję znaleziska, a poza tym to super fotki makro robisz . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2007 Gratuluję znaleziska, a poza tym to super fotki makro robisz .Fotki makro nie są moje. Czytaj uważniej. Te w czarnych ramkach są autorstwa Tomasz Z. Mój brak profesjonalizmu znajduje się w 1poście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Piękne fotki Zwłaszcza pierwsza. M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 kurde no musze sie wybrac w koncu nate torfowiska znaczy sie inne niz Bartosz mam niedaleko, moze Ania mi pozwoli , a 14 lipca lece na 3 miechy i mnie nie bedzie, a teraz sesja wiec malo czasu bedziemy miec, moze razem pojedziemy znowu ? Bartosz - daruj sobie ta skromnosc foty super, przynajmniej mi sie podobaja szczegolnie 3,4,5 szkoda ze to makro jest tak podrasowane :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 9 Września 2007 Share Napisano 9 Września 2007 (edytowane) Fajne . Podobno w pobliskim lesie też są stanowiska, jak tylko znajdę to jedna sztuka zawita w moim ogródku No wiem, że to zakazane przecież :/ Edytowane 9 Września 2007 przez Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi