Skocz do zawartości

Automat do podlewania roślin

Kiler_89

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł zeby zbudować automat który będzie podlewał moje rosiczki gdy mnie nie będzie (np wakacje )

zamierzaam zastosować coś na wzór czujnika poziomu wody ze sprzężoną pąpką

części:

-czyjnik poziomu wody (dostałem od kolegi taką małą płytke która gdy jest mokra nie przewodzi prądu a gdy sucha przewodzi wygląda to mniejwięcej tak: czujnik1uu.gif )

-pąpka z akwarium

-rurka slikonowa

-kabelki :D

-tranzystor

Pąpke dam do pojemnika z duzą zawartoścą wody destylowanej i połącze rurką z pojemnikiem z roślinkami.

Czujnik umieszcze w pojemniku w miejscu gdzie poziom wody będzie optymalny.

Pąpka będzie dolewać wody gdy czujnik wyschnie.

i to w zasadzie wszystko teraz musze tylko wszystkie części zdobyś i poskładać.

Prosze o ewentualne komentaże. Moze mój projekt natchnie kogoś do wykonania bardziej złożonej wersji np: do podlewania kilku pojemników.

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł wydaje się bardzo fajny tylko zastanawiam sie czy możliwy do zrealizowania. Ja jakoś sobie takiego sprzętu nie moge wyobrazić, ale zycze oczywiście powodzenia w konstrukcji. Jak zamotasz, to opatentuj i wrzuć fotki na forum ;]

Odnośnik do odpowiedzi

jak najbardziej mozliwy wystarczy pomachać lutownicą . Po co patentować i sprzedawać przecież to z załozneia ma podlewać owadozery a ich wielbicieli niema duzo a do zwykłych kwiatków są nawadniacze do kupienia a nawet do złożenia samodzelnie (np mokry sznurek do wiadra a drugi koniec do doniczki)

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zamierzasz włączać i wyłączać pompkę tranzystorem?? Sam mam zamiar zbudować takie urządzenie ale narazie z braku czasu musi poczekać :( Myślałem o czymś sterowanym małm mikroprocesorem.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.