devillo Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 (edytowane) Witam, chciałbym kupić następny dzbanecznik do mojej kolekcji. Mam ładną Ventrate. Ostatnio kupiłem dzbanecznika gdzie niewiedziałem że potrzebuje wyjątkowych warunków, i teraz przystosowywuje go do moich . Był to "Nepenthes spectabilis 'Pangulubao" i wygląda on tak: >>TAK<< wygląda w całości >>TAK<< wygląda jedyny dzbanek który lekko urósł i zastopował w rozwoju >>TAK<< wyglądają liście. Każdy nowy, zielony po jakimś czasie zmnienia się w takiego brązowego, matowego. Niewiem czy to normalne i czy przystosuje się kiedykolwiek A co do pytania w temacie jaki dzbanecznik polecilibyście, żeby był ładny zle nie bardzo trudny w hodowli ? EDIT: A co do obrazków jak je włączycie to ustawcie wielkość strony na 50% bo wtedy dobrze widać Edytowane 1 Lipca 2007 przez devillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Jako łatwe dzbaneczniki w hodowli polecam dzbanki nizinne i pośrednie. Spectabilis jest trudnym dzbankiem w hodowli, bo jest to dzbanecznik górski, który ma większe wymagania niż nizinne czy pośrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzik86 Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 No ładny tylko uważaj bo widać że go trochę przypaliło. Ale ładnie ładnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad2000 Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 ja na twoim miejscu bym go sprzedał i kupił coś z pośrednich albo nizinnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Na początek: * sanguinea * ventrata * gentle Te zdecydowanie są najprostsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 Witam, chciałbym kupić następny dzbanecznik do mojej kolekcji. Mam ładną Ventrate. Ostatnio kupiłem dzbanecznika gdzie niewiedziałem że potrzebuje wyjątkowych warunków, i teraz przystosowywuje go do moich . Był to "Nepenthes spectabilis 'Pangulubao" i wygląda on tak: >>TAK<< wygląda w całości >>TAK<< wygląda jedyny dzbanek który lekko urósł i zastopował w rozwoju >>TAK<< wyglądają liście. Każdy nowy, zielony po jakimś czasie zmnienia się w takiego brązowego, matowego. Niewiem czy to normalne i czy przystosuje się kiedykolwiek A co do pytania w temacie jaki dzbanecznik polecilibyście, żeby był ładny zle nie bardzo trudny w hodowli ? EDIT: A co do obrazków jak je włączycie to ustawcie wielkość strony na 50% bo wtedy dobrze widać Spokojnie nie należy się poddawać. Napewno potrwa zanim się przystosuje. Ale nastąpi to dość szybko jeżeli postarasz sie zapewnić takie warunki: -jak najwyższa wilgotność, -dość dużo światła (może być słoneczne tylko rosproszone). Bordowe liście są normalne dla tego gatunku, im mocniejsze ma oświetlenie tym bardziej liście będą się wybarwiać (co wg. mnie ładnie wygląda). Spectabilis nie jest bardzo trudny w hodowli, wcale nie musi mieć dużych spadków temperatury w nocy. Jeżeli zapewnisz te warunki kt. podałem z pewnością po jakimś czasie zacznie produkować dzbanki. Po za tym twoja roślina jest duża i zdrowa więc tylko troche czasu, wiary i dobrych warunków a na pewno doczekasz się ładnych dzbanków. Powiedz mi jakie jesteś w stanie zapewniać warunki i gdzie hodujesz dzbaneczniki to polece Ci jakieś "ładne ale nie bardzo trudne w hodowli". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi