Skocz do zawartości

Woda i obsychający kaptur

AdIqQ

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem bogiem kapturnic, mam całą jedną Flawę w rozmiarze XS ale rośnie mi dobrze :P stwierdziłem, że poziom 2cm to za dużo więc podlewam ją tak by po naciśnięciu torfu na jego powierzchni pojawiło się trochę wody( czyli ma stale mokro) ale destylki w podstawce jej nie przetrzymuję. Jak na razie nie protestuje i wzrasta w szybkim tempie więc uważam sposób za udany, ale może się mylę...też mnie ciekawi co inni forumowicze powiedzą na ten temat.

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wszystkie kapturnice w torfowisku. przez deszcze od okolo miesiaca maja taki poziom wody, ze czasami nawet widac wode na powierzchni. rosna idealnie.

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ogólnie mówiąc muszę utrzymywać bardzo dużą wilgotność aby szybko rosły :)

Jeszcze jedno pytanie jeden z kapturków mi usechł ale nie cały tylko sama końcówka co zrobić ?

Odnośnik do odpowiedzi

Ucinaj tam gdzie pożółkło, zieloną część zostaw niech sobie dalej fotosyntezuje, zresztą na stronie głównej masz opis kosmetyki kapturnic ;)

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam kapturnice XS, lepiej nie ucinaj, zostaw, w naturze nikt im tego nie zrobi, a poztym ten liść dalej bierze udział w procesie fotosyntezy

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja już nie wiem bo jeden mówi że trzeba ucinać bo spleśnieje a dugi żeby nie bo bierze udział w procesie fotosyntezy...

Najlepiej poczekam jeszcze kilka dni będę ją obserwował i jak nie będzie się pogłębiać wada kapturka to zostawię :).

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.