Skocz do zawartości

Dzbanki Dotykajace Torfu.

matt321

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dzbanki w niskiej sadzonce dzbanecznika Vertrata mogą dotykac mieszanki torfu z perlitem?Czy nie zaszkodzi im to?

Edytowane przez matt321
Odnośnik do odpowiedzi

Prawde mówiąc to w naturze nikt niczego pod dzbanki nie podkłada :).Z moje doświadczenie ta część która styka się z podłożem może zrobić się czarna i może być nadgnita :).Jednak nie zgnije od tego cały dzbanek.Profilaktycznie polecałbym wykopanie dołka pod tym dzbankiem, bo jakikolwiek inny materiał zmoczy się i też będzie wilgotny.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ventrata ma dzbanki na torfie, i jakoś ładnie rośnie. Nic się nie dzieje. Nawet bardziej naturalnie to wygląda :D Zobaczcie sobie dzbanki choćby n. rajah albo rozetke przy ziemi n. ampullaria. Nic sie nie powinno dziać.

Odnośnik do odpowiedzi

fly guy napisał:
(...) wszystkie dzbanki dotykają mchu położonego na torf i nic im sie nie dzieje.

Mchu mogą dotykać, tylko jak dotykają "nagiego" torfu to mogą (ale nie muszą) zczernieć i podgnić.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW

Łosio a co to za różnica czy dotykają mchu czy torfu?? I jedno i drugie trzyma wilgotność

Odnośnik do odpowiedzi

BartoszW napisał:
Łosio a co to za różnica czy dotykają mchu czy torfu?? I jedno i drugie trzyma wilgotność

Według mnie różnica jest taka, że mech trzyma wilgoć w sobie, a torf po prostu jest mokry... Zresztą to jest indywidualna sytuacja, czy dzbanki zaczną gnić i zależy to od podlewania. :P

PS. Chociaż sam już nie wiem co piszę... Może pora się wyspać? :blink:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.