matt321 Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 (edytowane) Czy dzbanki w niskiej sadzonce dzbanecznika Vertrata mogą dotykac mieszanki torfu z perlitem?Czy nie zaszkodzi im to? Edytowane 6 Lipca 2007 przez matt321 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Lepiej, żeby nie dotykały torfu, bo jeśli będzie wilgotny, to zaczną gnić (tak było w moim przypadku). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt321 Napisano 6 Lipca 2007 Autor Share Napisano 6 Lipca 2007 (edytowane) To jak to zrobic żeby nie dotykały skoro mam niską sadzonkę? Edytowane 6 Lipca 2007 przez matt321 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
~Mateusz~ Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 (edytowane) Podeprzyj liscia lub dzbanek jakim drutem czy czymś albo torfu usyp! :) Edytowane 6 Lipca 2007 przez ~Mateusz~ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 albo wsadź coś między torf a dzbanek, np, kawałek deski albo szyby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Prawde mówiąc to w naturze nikt niczego pod dzbanki nie podkłada .Z moje doświadczenie ta część która styka się z podłożem może zrobić się czarna i może być nadgnita .Jednak nie zgnije od tego cały dzbanek.Profilaktycznie polecałbym wykopanie dołka pod tym dzbankiem, bo jakikolwiek inny materiał zmoczy się i też będzie wilgotny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt321 Napisano 6 Lipca 2007 Autor Share Napisano 6 Lipca 2007 Podłożyłem kawałki płyty CD odrapane z tej błyszczącej folii tzn.sam plastik z płyty.Może byc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Może być, oby tylko dzbanek nie miał bezpośredniego kontaktu z wodą (wilgocią z torfu). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desirekkk Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 a ja pamietam ze kiedys janek albo ktos inny z nepenti mowil ze dzbanek moze byc zamoczony w wodzie i nic mu nie bedzie .. wiec chybaz torfem tak samo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Moja ventrata ma dzbanki na torfie, i jakoś ładnie rośnie. Nic się nie dzieje. Nawet bardziej naturalnie to wygląda Zobaczcie sobie dzbanki choćby n. rajah albo rozetke przy ziemi n. ampullaria. Nic sie nie powinno dziać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Mój dzbanecznik jest mały, kilka cm średnicy, wszystkie dzbanki dotykają mchu położonego na torf i nic im sie nie dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 (...) wszystkie dzbanki dotykają mchu położonego na torf i nic im sie nie dzieje. Mchu mogą dotykać, tylko jak dotykają "nagiego" torfu to mogą (ale nie muszą) zczernieć i podgnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Łosio.. co to znaczy nagiego mchu ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Łosio a co to za różnica czy dotykają mchu czy torfu?? I jedno i drugie trzyma wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Łosio a co to za różnica czy dotykają mchu czy torfu?? I jedno i drugie trzyma wilgotność Według mnie różnica jest taka, że mech trzyma wilgoć w sobie, a torf po prostu jest mokry... Zresztą to jest indywidualna sytuacja, czy dzbanki zaczną gnić i zależy to od podlewania. PS. Chociaż sam już nie wiem co piszę... Może pora się wyspać? :blink: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi