Skocz do zawartości

Stratyfikacja Nasion Muchołówki

Gość GumisKce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość GumisKce

Witam,

Czy jest konieczność stratyfikowania nasion muchołówek przed ich wysianiem? Jakie są szanse wykiełkowania bez przeprowadzonej stratyfikacji? Próbował ktoś i mu się udało?

Jeśli stratyfikować to jak długo by przyniosło to zamierzony skutek czyli załóżmy 50% kiełkowalności?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja próbowałem tak i tak :) Jeżeli są świeże, to bez problemu bez stratyfikacji się obędzie. Jeżeli starsze to stratyfikacja :) Kiełkowalność u mnie dochodzi nawet do 80-90%

ps. Znów ktoś z Katowic :D

Odnośnik do odpowiedzi

Było chyba o tym parę razy na forum :)

Stratyfikacja jako taka zwiększa kiełkowalność u nasion starszych. Swieżych nasion stratyfikować nie trzeba, w dobrych warunkach kiełkuję też stosunkowo szybko (u mnie nawet w 2 tygodnie).

Jeżeli już stratyfikujemy nasiona, to robimy to przez ok. 5 tygodni.

Odnośnik do odpowiedzi

ja też próbowałem tak i tak . Nasiona miały zaledwie pare dni może 2 ale te po stratyfikacji wyszły w większych ilościach a te nie po stratyfikacji w mniejszych iloścach . Jednak jeśłi kupiłeś od kogoś te nasiona albo wygrałeś jakiś konkurs albo coś i masz tych nasion w małych ilościach to radził bym przestratyfikować:)

Pozdrawiam

Chicken

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.