mentos Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Witam jakiś czas temu rozdzieliłem mojego tłustosza i posadziłem jednego do większej doniczki drugiego do mniejszej bo nie miałem dwóch takich samych pod ręką. Na słońcu spędzają tyle samo czasu, wody też dostają tyle żeby nie miały za mokro ani za sucho bo czytałem na stronie że nie lubią przemoczonego podłoża. Problem w tym że mimo takich samych warunków ten w dużej doniczce marnieje nie ma ani kropelek ani nie chcą rosnąć nowe liście ostatnio zobaczyłem że na środku małego liścia zaczyna się robić dziura. Sprawdzałem czy nie ma jakiś robaczków i nie było. Ten w małej doniczce już normalnie łapie sam owady i rośnie jak na drożdżach. Miał ktoś kiedyś podobną sytuacje? nie wiem co mam z tym zrobić. Pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Może doniczka byłą za duża ale nie sądze żeby to było to . Twój tłustosz chyba musi się jeszcze zaaklimatyzować ze tak powiem po przesadzaniu musisz poczekać cierpliwie i zapewniać cały czas optymalne warunki dla tłustoszy . Ponieważ nawet gdyby twój tłustosz miał uszkodzone korzenia to i tak by żył ponieważ tłustoszowi korzenia słurzą jako funkcja stabilizująca oraz do pobierania wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentos Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 Z korzeniami wszystko wporządku na 100% bo ostrożnie rozdzielałem. Wystarczyło lekko pociągnąc i sam sie podzielił. Może musi sie tak jak mówiłeś zaaklimatyzować tylko żeby mi do tego czasu nie padł ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 U mnie każdy posadzony tłustosz obumierał i powstawały z niego liczniejsze mniejsze roślinki może u Ciebie będzie tak samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentos Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 Hmm... jak powstawały z niego nowe roślinki? też przez podział czy z liścia sam robiłeś ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Z liścia same wyrosną. A nie trzymasz go na za dużym słońcu, skoro pojawiła się dziura w liściu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentos Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 (edytowane) Oba kwiatki stały taki sam czas na takim samym słońcu więc nie wiem od czego by to zależało że w jednym zrobiła się dziura z w drugim nie, ale to chyba najmniejszy problem chodzi mi o to że w ogóle nie chce wypuszczać nowych liści. Może chodzi o to że sie nie zaklimatyzował jeszcze bo od momentu rozdzielenia mają zapewnione takie same warunki tylko jeden rośnie drugi nie ;/ no i padł Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez mentos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi