Josyn Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 witam! mam dwa pytania odnosnie mucholowek. 1. jak to mozliwe, ze kupilem heterophylle, a nowe liscie ktore wyrosly nie sa w srodku zielone tylko bardzo ladnie na czerwono wybarwione? ( bardziej od regular form ) a przeciez miala to byc odmiana zielona... 2. mija miesiac od zakupu mucholowki red dragon. od tamtego czasu nic sie jej nie dzieje, oprocz tego ze nie wpyszcza ani jednego liscia. reszta mucholowek w tym samym torfowisku rosnie idealnie. obawiam sie ze moze niedlugo zdechnac, bo wszystkie pulapki sie na robale zuzyly a nie ma kolejnych - takie objawy mial regular moj przed smiercia pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 1) Może sprzedawca Cię oszukał? Albo pomieszały mu się nasiona? Albo nie udało mu się zrobić takiej krzyżówki jak chciał? Są różne wyjścia... 2) Zawsze w takiej sytuacji wymianiam torf + daję więcej światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 13 Lipca 2007 Autor Share Napisano 13 Lipca 2007 1. kupilem ja w nepenti XL - byla zielona, ale juz nowe lapki nie sa 2. swiatla ma okolo 12 godzin bezposredniego dziennie, a torf to ciezko wymienic, jak jest w torfowisku... ale jesli to pomoze to moge sprobowac naokolo niej zmienic pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 1. Może to była jakaś mieszanka ale wątpie 2. Z wymienieniem ziemi w całym torfowisku będziesz miał trochę problem wiec zalecam dać do doniczki nowy torf i wsadzić tam twóją muchołówkę później włożyć do torfowiska i ładnie przysypać doniczke żeby nie było widać brzegów doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 13 Lipca 2007 Autor Share Napisano 13 Lipca 2007 mysliscie ze to wina torfu? wsadzilem z tym co od nepenti przyszedl? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 14 Lipca 2007 Share Napisano 14 Lipca 2007 1- Widocznie pomieszały się im rośliny, niewybarwione muchołówki są bardzo trudne (albo niemożliwe) do rozróżnienia. 2-Jak nie rosną nowe liście to może coś się niedobrego z bulwą dzieje??- Jeśli tak to bardzo niedobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 14 Lipca 2007 Autor Share Napisano 14 Lipca 2007 2. dzisiaj ja wyjelem obmylem korzenie z torfu ( ktory troche smierdzial ) i wsadzilem do nowego wg. rad. robiac to zauwazylem, ze obok wyrosl mi mlody red dragon i ze dorosla mucholowka rosnie dziwnie - wszystkie rosna tak ze z centrum wyrastaja liscie na wszystkie strony, a ta rosnie tak jakby zaczesac wlosy do tylu. ze liscie wyrastaja, ale nie z centrum tylko takiego boku jakby. no i ku mojej radosci odkrylem ze jeden listek mlody wyrasta, ale byl zasloniety pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Lipca 2007 Share Napisano 14 Lipca 2007 Być może coś się stało ze stożkiem wzrostu, a młode liście to zaczątki nowych roślin ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi