Skocz do zawartości

Polska Łąka, Las, Przyroda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam najserdeczniej wszystkich użytkowników! Chcę dla was zorganizować konkurs fotograficzny, jako wyraz mojej wdzięczności za pomoc w zarobieniu sporej kwoty. To umożliwiło mi zakupienie lepszego aparatu i cykanie dużo lepszych jakościowo zdjęć. (Aparat jeszcze nie zamówiony, ale już wkrótce!)

RADZĘ WSZYSTKO DOKŁADNIE PRZECZYTAĆ!

Tak więc konkurs ten będzie pod tytułem: "Polska Łąka, Las, Przyroda".

Czego będzie dotyczył, no wszystkiego co z przyrodą związane. Są dozwolone wszystkie zdjęcia bez jakichkolwiek elementów poza przyrodniczych, typu śmieć, ręka, człowiek, zwierzę hodowlane... i inne...

Możecie fotografować, krajobrazy (bez elementów antropogenicznych znacząco wyróżniających się), kamień, mech, porost, motyl, ptak, jeziorko, gałązka, trawa, kropla, mgła, rosa, grzyb, zupełnie wszystko co jest związane z przyrodą, a nie zawiera w sobie elementu ludzkiego. Żadnych sztucznych kompozycji, żadnych sztucznych układów, jedynie naturalne zjawiska!

Możecie wysłać do mnie max. 5 zdjęć na mojego maila: krzysztof_ciesielski@op.pl

Wymiary nie mogą przekraczać wymiarów 900 x 675, w pionie, lub poziomie. W razie problemów ze zmniejszeniem zdjęć, można ze mną jeszcze prywatnie o tym zagadać!

Zdjęcia mogą być podpisane, albo i nie, to jest dobrowolne! Ale konieczne jest zatytułowanie swojego maila: Konkurs fotograficzny: nick (z forum)!!! Żebym nie miał problemów ze zgadywaniem kto to...

Nie ważne jakim sprzętem robicie zdjęcia, bo nie będzie ważyć jakość, ale oryginalność, unikalność (zjawiska, okazu), oraz ciekawość zdjęcia. Także każdy ma równe szansę na zwycięstwo.

Ja odebranie zdjęć od razu potwierdzę, w razie braku potwierdzenia, proszę dać mi znać w przeciągu 2 dni, gdyż mógł wystąpić problem, albo zdjęcia do mnie jakoś nie doszły! Jest przecież jeszcze Prywatna Wiadomość na forum, która jest niezawodna!

Nadsyłać zdjęcia można do 12 Sierpnia. Wtedy też przewiduję być poza domem... Ale zdjęcia będę zbierał! Ogłoszenie wyników będzie po 17 Sierpnia, jak wrócę do domu.

A teraz NAGRODY! Do wyboru według kolejności miejsc:

Sadzonka Cephalotus follicularis 'Giant'

Sadzonka Dionaea muscipula 'Cup Trap'

Dorosła Drosera petiolaris

(Zdjęcia nagród kiedyś tam dodam.)

W razie problemów z nagrodami, zawsze można się ze mną ugadać, także nie koniecznie to muszą być nagrody dla pierwszych trzech miejsc. Nagrodzone zostaną tylko trzy pierwsze miejsca, ale jeżeli uznam, że jeszcze jakieś zdjęcie zasługuje na wyróżnienie, to też jakąś ciekawą nagrodę ufunduję.

WYSYŁKA NA MÓJ KOSZT! Priorytet, ostrożnie Pocztą Polską!

To tak, żeby kupowanie u mnie było samą przyjemnością.

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że się skuszę choć fotograf ze mnie kiepski i sprzęt już nie młody .... ale co tam :)

zaraz poszperam może coś ciekawego znajdę :D

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę na forum, bo jak każdy da po kilka zdjęć, a nawet jednej, to będzie zadyma... Ja potem wszystkie zdjęcia dodam do nowego albumu na Photobuckecie i udostępnię link na forum. Będą podpisane nickami, także każdy będzie mógł zobaczyć zdjęcia innych. Dlatego też ważny jest rozmiar, bo nie chce mi się zbytnio korygować kilkaset fotek... Jak będzie miał ktoś z tym problem, to pomogę...

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że muszę coś poprawić, bo nie wszyscy rozumieją. Można wysłać tylko i wyłącznie 5 zdjęć. Nie wysyłać mi wiecej. Można zdjęcia wymieniać, podmieniać, zamieniać, do 12 Sierpnia, ale no co ja mam powiedzieć, jak mi ktoś cały zestaw 5 razy po 5 zdjęć wysyła... W dodatku każde inne.

Jeszcze jedna sprawa, nie piszcie swojego nicku w cudzysłowie... Ja to zrobiłem, dla podkreślenia, ale nie, że macie w cudzysłowie wysyłać. Podaję przykład:

Konkurs fotograficzny: Cephalotus

A nie:

Konkurs fotograficzny: "Cephalotus"

Bo wówczas się coś psuje i nie do końca widać nick... Także już to poprawiam w regulaminie, a Ci co go pzreczytali, niech zważą proszę na tą uwagę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Oto moment, na który wiele osób czekało. Na wstępie napiszę, że jak każdy konkurs fotograficzny jest on subiektywny. Nie można sobie zebrać wszystkich danych i stałych na temat fotografii i na zasadzie obliczeń i podliczeń wyłonić zwycięzcę. Dlatego bardzo chciałbym przeprosić tych, których uczucia mógłbym zranić, bo każdy może czuć, że jego zdjęcia są najpiękniejsze. Chciałbym też dodać, że nie zawiodłem się na was! Dostałem na prawdę sporo pięknych zdjęć, z których ciężko było mi wybrać zwycięzcę. Każdy, kto wysłał mi zdjęcie może czuć się zwycięzcą, gdyż na pewno zostanie przeze mnie pozytywnie zapamiętany. (Zdjęcia wszystkich użytkowników dodam jakoś jutro do mojego fotoalbumu i udostępnię link na forum.) Dość gadania!

Oto są zwycięzcy (moje gratulacje!):

I miejsce - Toudi z przepięknym zdjęciem bagien. Czuje się na tym zdjęciu niezmierną ciszę, spokój, a jednocześnie puls tętniącego tam życia. Obumarłe drzewa, już ginące na środku stawiku świadczą że w tym miejscu jest brak jakiejkolwiek ingerencji ludzkiej. Nie dość, że miejsce samo w sobie jest bardzo urokliwe, to efektu jeszcze dodało ścięcie normalnego zdjęcia. To sztucznie wydłużyło fotografowaną przestrzeń.

miejsce_1.jpg

I miejsce - Ogrodnik1992 ze zdjęciem motylka Pazika brzozowca. Zapewne niektórzy pomyślą, że wybrałem to zdjęcie na drugie zwycięskie, gdyż lubię motyle. To nie prawda. Po prostu doceniłem trud i łud szcęścia z jakim zostało wykonane to zdjęcie. Wiem, że ten motyl nie jest wszędobylski, a nawet doświadczeni entomolodzy mają problem z jego obserwacją. W książce o motylach, którą posiadam ejst napisane, że ten motyl bardzo dobrze się kamufluje, a kiedy nawet wleci w trawę, to zanim usiądzie potrafi TYŁEM przelecieć jeszcze jakiś kawałek. Także na pewno nikomu nie byłoby łatwo cyknąć mu fotkę.

miejsce_1_a.jpg

II miejsce - Kober ze zdjęciem urokliwego miejsca, w którym czas jakby się zatrzymał. Można zobaczyć przewalone drzewa ginące w efekcie sukcesji i działania destruentów. Mam też takie miejsce u siebie. Maciupki skrawek trochę większy niż na zdjęciu Kobera i to moje ulubione miejsce w całej okolicy. W zdjęciu Kobera czuje się pierwotny charakter tego miejsca, a takich miejsc nie ma wiele.

Miejsce_2a.JPG

II miejsce - Ozii ze zdjęciem krajobrazu górskiego. Chciałbym powiedzieć, że takich zdjęć było wiele i w ogóle jest mnóstwo. Jednak zawsze na tych zdjęciach mi czegoś brakowało. W tym przypadku fantastycznym kontrastem, urozmaiceniem i jednocześnie ożywieniem są różowiutkie kwiaty wierzbówki. Takie widoki w górach są powszechne, ale dziwiłem się, że inni obcinali te rośliny jakże żarowiaste rośliny. Dlatego właśnie wybrałem zdjęcie Oziego. Było zupełnie odmienne od reszty ujęć gór i było żywsze.

miejsce_2.jpg

III miejsce - MarX155 ze zdjęciem bardzo interesującego przejścia pod drzewami. Pierwsze skojarzenie moje było, ze to są wrota do przeszłości. Kiedy w Polsce i nie tylko bardzo szanowano przyrodę, a nawet się na niej wzorowało i czerpano inspirację. Zapewne na bazie takich widoków czerpał natchnienie Mickiewicz. To było moje takie silne skojarzenie z romantyzmem. Bo na tym zdjęciu silnie promieniuje ta epoka. Za tamtych czasów na obrazie w takim miejscu brakowałoby tylko jeszcze pary zakochanych ludzi.

Miejsce_3.jpg

III miejsce - Jan_Nepenti ze zdjęciem kolorowych kamyczków. Moje skojarzenie było cykliczne. :D Te kamyczki jako cukierki, i cukierki o nazwie kamyczki. Chyba po zobaczeniu czegoś takiego ktoś tym czekoladowym pysznościom musiał nadać właśnie taką nazwę. Nie mówię już nic o niespotykanych kolorach tych kamieni. Jeszcze nigdy nie widziałem takiego miejsca z takimi kamieniami. Ale chyba musiałbym sobie trochę jego wziąć do domu na pamiątkę.

Miejsce_3_egz..jpg

Jeszcze raz chciałbym wszystkim uczestnikom mojego konkursu gorąco podziękować za udział! I podziękować wszystkim użytkownikom, którzy brali udział w moich aukcjach i umożliwili mi zakup aparatu, który w końcu spełnia moje wymagania. Dzięki niemu mam nadzieję uchwycić dla innych równie piękne chwile, miejsca, widoki i okazy.

Teraz kwestia nagród. Wszystkich 3 gatunków, które dałem na nagrody znalazło się sztuk dwie u mnie. Trochę nie chciałem robić tyle miejsc egzekwo, ale uwierzcie mi, że miałem ogromny problem z wyborem tylko trzech. Zasada wyboru jest taka sama jak było zapowiadane wcześniej. Najpierw wybierają miejsca I. Nawet gdyby obydwie osoby wzięły ten sam gatunek, to w przypadku pojedynczych zwycięzców II miejsce miałoby i tak do wyboru tylko dwa gatunki. Gdyby jednak ktoś bardzo chciał roślinę, której już nie będzie, to zawsze można się ze mną dogadać. Tutaj nie ma takich sztywnych zasad. I chciałbym przeprosić w związku z wysyłką. Liczyłem bardzo na zwrot od Canona części kwoty, która miała posłużyć na wysyłkę. Nie wiem dokładnie kiedy wyślę rośliny, ale postaram się zrobić to jak najszybciej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Jan_Nepenti

zdjęcie kamyków było robione nad morzem zaraz po cofnięciu się fali, niestety było pochmurnie dlatego zdjęcie takie ciemne, sądzę że przy świecącym słońcu mogłyby mieć lepsze kolorki

Odnośnik do odpowiedzi

Gość NomiMalone

wysłałam swoje fotki i wcalę się nie dziwie , że te a nie moje wygrały :) sa rewelacyjne i trafiaja w sam środek tematu konkursu-teraz moge powiedziec ---> "teraz wiem pod jakim kątem powinnam uwiecznic przyrodę". Gratulacje dla zwycięzców, należało sie w 100%

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.