Nwankwo Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 - Z nasion: Większość nasion rosiczek bulwiastych bardzo trudno doprowadzić do wykiełkowania jako że z reguły wymagają specjalnego traktowania. Często ułatwić kiełkowanie można poprzez kwas giberelinowy (GA3). Kiełkowanie trwać może nawet do roku więc ten sposób polecany jest tylko cierpliwym. Gatunki takie jak d.peltata, d.auriculata bardzo łatwo wyhodować z nasion. Więc dla początkujących są najbardziej polecane. Z tego opisu nie wiele można wywnioskować. Dlatego zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych osób o pomoc przy wysiewie tych roślin. 1. na czym polega to specjalne traktowanie ? 2. gdzie można kupić tanio kwas giberelinowy i jak go mam stosować ? 3. Jakie wg. was jest najlepsze podłoże i warunki do kiełkowania, czy torf wymieszać z piaskiem, wermikulitem dla lepszego efektu ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 (edytowane) Znalazłem coś takiego: http://bio.binertia.com/owadozer/rosiczkabul.html Mam nadzieję, że pomoże. Jak znajdę więcej to dam linka. EDIT- Znalazłem jeszcze coś takiego: The seeds require 6 weeks hot stratification. Sow directly on the surface of your moist but not soaked soil mix. Do not cover them with any medium, the seeds are really tiny. After hot stratification, somewhat uncover the top of the pot, so that moisture and heat drop a little. Place the pot in an area with real nice strong light and keep the temperature around 20°C/68°F. Teraz po polsku. Nasiona wymagaja 6 tygodni ciepłej stratyfikacji. Wysiewać bezpośrednio na wilgotne lecz nie mokre podłoże. Nie przysypywać nasion, są bardzo małe. Po ciepłej stratyfikacji odkryć doniczkę (widocznie wcześniej musi być przykryta, nic o tym nie pisali) co doprowadzi do małego spadku temperatury i wilgotności. Doniczkę umieścić w nasłonecznionym miejscu i utrzymywać temperaturę w granicy 20 stopni Celsjusza. Edytowane 23 Lipca 2007 przez olekdom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 GA3 w hurtowni chemniczej to koszt 5 g = ok. 500-700 zł, bo pytałem... Moje bulwiaste (peltata var gracilis & auriculata) wykiełkowało mi po pare sztuk i wciąż rosną nowe, po ok. 2 miesiącach mają 1 cm Na początku wyglądały jak D. burmanii, a teraz powolutku idą w górę jak winorośl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 hemi to chyba pytalismy w tej samej hurtowi bo mi taka sama cenę podali Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 https://ssl.allegro.pl/item216456284_gibres...berelinowy.html Tu jest niedrogi GA3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogrodnik1992 Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Nie wiem czy ja nie kupie jak taki tani Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Widzicie datę ważności na tym opakowaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogrodnik1992 Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 (edytowane) do 1991? Edytowane 23 Lipca 2007 przez Ogrodnik1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 (edytowane) hehe on jest lekko... przestarzały Ktoś na forum dał kontakt do kogoś kto sprzedaje 1g za 10zł chyba... są też inne metody skaryfikacji. Na ICPS znalazłem obszerny artykuł nt. skaryfikacji większych nasion przy pomocy... papieru ściernego. Mam zamiar to wypróbować. Tutaj link do artykułu: http://www.carnivorousplants.org/seedbank/...arification.htm Edycja:// Aha i tutaj parę artykułów nt. rosiczek bulwiastych... troche informacji o nasionach. Polecam też forum cpuk, jest wiele wątków o sadzeniu rosiczek bulwiastych. http://www.carnivorousplants.org/seedbank/...landuligera.htm - o glanduligerze, ale w sumie ogólnie o bulwiastych http://www.carnivorousplants.org/seedbank/..._auriculata.htm - ogólnie o bulwiastych, myślę że ten artykuł wszystko dopowiednio wyjaśnia. Edytowane 23 Lipca 2007 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Wracając do GA3. W Polsce dostaniemy chyba jedynie Gibrescol zawierający 10% GA3. Nie jestem pewny ale chyba kiedyś Nepenti sprzedawało Gibrescol właśnie do rosiczek bulwiastych. Osobiście nie testowałem więc nie pomogę w obsłudze tego związku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Stratyfikacja papierem sciernym?? Moof to musisz to wypróbować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Papier ścierny przydaje się np. w przypadku nasion rosolistnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 Skaryfikacja to co innego, jak dla mnie pewnie od angielskiego scar czyli blizna. Polega na nadkruszeniu twardej otoczki nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satariel Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 ja mam GA3 dzieki Bartkowi Treli za 10zl 1gram a wy piszecie ze 700zl za 5gram szoooook Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 23 Lipca 2007 Share Napisano 23 Lipca 2007 a ja może będe miał ga3 za 3-4 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi