Marrom Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 W biologii stosujemy tzw. nomenklaturę binominalną co oznacza, że stosujemy dwuczłonowe, łacińskie nazwy roślin np. Drosera capensis. Pierwsza część to nazwa rodzajowa pisana ZAWSZE z dużej litery, druga to nazwa gatunkowa pisana ZAWSZE z małej litery. Za nazwą gatunkową możemy często znaleźć dodatkowe opisy zapisywane najczęściej w postaci skrótów np. ssp. (subspecies , podgatunek) np. Sarracenia purpurea ssp. venosa. Czasami możemy w nazwach napotkać na skrót var. (varietas) oznaczający odmianę Saracenia flava var flava. Nazwy tak zwanych kultywarów (odmian hodowlanych) zapisujemy w apostrofach pojedynczych np. Drosera capensis 'BROAD LEAF' Oznaczenie X w nazwie gatunkowej oznacza mieszańca dwóch roślin np. dla krzyżówki S. purpurea i S. leucophylla zapisujemy S. purpurea x leucophylla. Cytowana krzyżówka ma swoją własną nazwę którą ujmujemy podobnie jak nazwę kultywaru w apostrofy - Sarracenia X 'Mitchelliana'. X oznacza oczywiście krzyżówkę. Tak zwana lokację zapisujemy na samym końcu nazwy rośliny w cudzysłowie (nie w apostrofach) np. Darlingtonia californica "Gasquet County, Californa, USA" Pamiętajmy o stosowaniu kursywy przy zapisywaniu łacińskich nazw roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 Nie tak dawno temu rozmawiałem z jednym z profesorów na mojej uczelni odnośnie mojej pracy inżynierskiej i powiedział mi, że wg. obowiązującej nomenklatury nazw łacińskich tylko nazwę gatunkową piszemy kursywą, nazwa rodzajowa powinna być pisana normalnie. Więc idąc tym tokiem myślenia prawidłowy zapis twojego przykładu powinien wyglądać tak : Drosera capensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika303 Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 13.01.2016 o 14:34, Zeratul napisał: Nie tak dawno temu rozmawiałem z jednym z profesorów na mojej uczelni odnośnie mojej pracy inżynierskiej i powiedział mi, że wg. obowiązującej nomenklatury nazw łacińskich tylko nazwę gatunkową piszemy kursywą, nazwa rodzajowa powinna być pisana normalnie. Więc idąc tym tokiem myślenia prawidłowy zapis twojego przykładu powinien wyglądać tak : Drosera capensis. też spotkałam się z taką opinią, ale w sumie większość pisze wszystko kursywą _________________________________ https://slodkiesny.pl/poduszki-poduszka Edytowane 14 Czerwca 2022 przez Dominika303 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi