Skocz do zawartości

Nasiona Dzbanecznika

daniel0801

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nasiona różnych dzbaneczników ! Jak je wysiać ? Czy tak samo jak się sieje muchołówki ? Jak je później pielęgnować ? Prosze o pomoc ! Z góry dziękuję ! Pozdrawiam

Daniel

Odnośnik do odpowiedzi

Na mocno wilgotny torf lub mech (i tak i tak próbowałem), co do czasu to musisz być cierpliwy bo nawet ponad rok możesz czekać, w tym czasie torf może zgnić lub się zaglonić... Miałem mase nasion dzbanków (rózne, czyste i krzyżówki) ale niestety po ponad pół roku nic nie widać...

Powodzenia

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona wysiewasz TYLKO na żywy lub suszony mech torfowiec. Ja polecam suszony bo żywy może zarosnąć nasiona. Mech musi być wilgotny, nie mokry!!! Urzymujesz nasiona w temperaturze ok 30 stopni Celsjusza i w wilgotności ok 100 %. W takich warunkach nasiona kiełkują ok. 2 miesięcy chociaż czytałem nawet o nasionach które kiełkowały po 2 tygodniach. Oczywiście kiełkowanie może zajać więcej czasu, tak jak pisał Heim nawet rok. Kiełkowanie to dopiero początek. Problemy zaczynają się kiedy z nasion wyrosną malutkie dzbaneczniki. W tej fazie trzeba zapewnić im bardzo stabilne warunki gdyż nawet mały spadek temperatury lub wilgotności uśmierca kiełki. Jest to najbardziej zabójcza faza w życiu dzbanecznika. Ja 3 dni temu wysiałem nasiona dzbanków i teraz czekam...

Edytowane przez olekdom
Odnośnik do odpowiedzi

Żeby cię bardziej zdołować B) dodam jeszcze ze bez kwasu GA3 szanse kiełkowania mają już tylko 50% nasion które posiadasz. Ja kiedyś wysiałem nasiona na torf i z 10 nasion wzeszło 1 bez specjalnej wilgotności itp. itd. ale to było szczęście ... ale i tak ziemiórka go zjadła :D

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak niektórzy profesjoinalni hodowcy nie potrafią wychodowac dzbanecznika z nasionka . Radze kupić torf kwaśny lub mech torfowiec wysiać na to nasiona i podziałać kwasem Ga3 . Tak na przyszość życze ci powodzenia niech ci coś wyrośnie z tych nasionek . :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Nie chciałem zakładać nowego tematu dlatego odświeżam ten. No i stało się!!! :mellow: Sprawdzam dzisiaj doniczki z nasionami (truncata, bicalcarata i jakaś krzyżówka milczą, część nasion spleśniało...) patrzę do doniczki z N. Vieillardi a tam...kiełek!!! Po trochę ponad jednym miesiącu czekania!!! Póżniej znalazłem drugiego ale nie wiem czy coś z niego będzie bo wygląda jakby czerniał od góry...chociaż dół jest jeszcze zielony więc nie tracę nadziei...

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie dodawałem :) Szczerze mówiąc to zaraz po wysianiu "zapomniałem" o nasionach i tylko raz na jakiś czas sprawdzałem czy mech jest wilgotny. N. Vieillardi jest dzbanecznikiem wysokogórskim, dlatego się zdziwiłem, że tak wcześnie wykiełkował, ponieważ nie miał on aż takich dużych spadków temperatury o jakich czytałem na zagranicznych stronach.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem ;) Już kilka razy rosły mi w doniczkach podobne chwasty, ale ten wyrasta prosto z nasionka :) Więc nie mam wątpliwości co do tego czy jest to dzbanecznik. Teraz pozostaje mi jedynie czekać i opiekować się tym maleństwem :)

EDIT

Nepenthes Vieillardii jest oczywiście dzbanecznikem nizinnym (30-800 m.n.p.m.) ;) Chociaż w FAQ napisane jest, że wysokogórskim...

Edytowane przez olekdom
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
olekdom a powiedz coś o szczegółach wysiewu tych nasion? jakie podłoże, warunki etc. ?

Szczegóły dotyczące wysiewu opisałem kilka postów wcześniej ;)

Nasiona wysiewasz TYLKO na żywy lub suszony mech torfowiec. Ja polecam suszony bo żywy może zarosnąć nasiona. Mech musi być wilgotny, nie mokry!!! Urzymujesz nasiona w temperaturze ok 30 stopni Celsjusza i w wilgotności ok 100 %. W takich warunkach nasiona kiełkują ok. 2 miesięcy chociaż czytałem nawet o nasionach które kiełkowały po 2 tygodniach. Oczywiście kiełkowanie może zajać więcej czasu, tak jak pisał Heim nawet rok. Kiełkowanie to dopiero początek. Problemy zaczynają się kiedy z nasion wyrosną malutkie dzbaneczniki. W tej fazie trzeba zapewnić im bardzo stabilne warunki gdyż nawet mały spadek temperatury lub wilgotności uśmierca kiełki. Jest to najbardziej zabójcza faza w życiu dzbanecznika. Ja 3 dni temu wysiałem nasiona dzbanków i teraz czekam...
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.