Skocz do zawartości

Male, Biale Robaczki W Deszczówce... :/

Kubuś_8

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, mam problemik maly,

otórz trzymam deszczówkę w beczkach na dworzu, dzisiaj zauważylem, że zalęgly się tam jakieś robaczki takie male, biale, tak dziwnie się skręcają :/ Czy to jest szkodliwe dla roślin ? Dużo robaczków jest w jednej z 2 beczek w drugiej występują sporadycznie, narazie podlewam wodą z drugiej beczki. I jeszcze najważniejsze czym te 'pasożyty' zwalczyć ?

pozdrawiam

Kuba

ps. przepraszam u mnie w laptopie nie można zrobić Ł malego :( tak więc nie ma go w tekście...

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd sie to lęgnie, ja bym powiedziała, że samo z siebie :D Miałam swego czasu tego full w doniczkach i nic nie było roslinkom, nie wiem skąd się wzieło bo chyba nie z destylki sklepowej.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakładam, że wszyscy wiedzą jak wyglądają larwy komarów, tak wogle to jak dla mnie one nie są na pewno białe, jakieś szare może :)

Widziałam to juz gdzieś kiedyś, czyta sie bezproblemowo, ale jak czytam szybko takich braków jak l zamiast ł wogle nie dostrzegam, chyba że to już poważny byk :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to nicienie to używa się ich jako biologiczną ochronę roślin. Mówiąc inaczej są to drapieżniki więc, nie interesuje ich "zielenina". Środki z nicieniami są baaardzo drogie, bo baaardzo skuteczne, bo baaaardzo biologiczne :) I ekologiczne.

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak te robaczki mają jakieś 3-4mm są takie lekko brudno biale ;) czyli lekko szarawe ;) poruszają się takimi skrętami ciala takimi malymi skoczkami. Jak zostawia się je w spokoju to 'zawisają' pod powierzchnią wody a wystarczy się schylić żeby zwialy :) Nawet jeśli to larwy komarów to czym je zwalczyć ? i czy zaszkodzą roślinom jak dostaną się do podstawki ? hmmmm Co do tych ich 'skrętów' to poszają się jak wodzień (takie przezroczyste robaczki dla rybek :) )

ps. Szamanko nie wiem jak wygląda wylęg komarów :P

pozdrawiam Kuba :)

Odnośnik do odpowiedzi

to że są to nicienie (jeżeli są) to wcale nie znaczy że to dobrze i że mozna je stosować do ochrony biologicznej roślin.Nicień nicieniowy nierówny. Takie mątwiki to też nicienie ale pasożytują na roślinach. Taka glista ludzka to też nicień i ani to drapieżne ani pożyteczne. i obleśne. a jeżeli to owsik to jeszcze swędzące ;) Do ochrony biologicznej stosowane są tylko niektóre gatunki. i szansa na to że pojawił się akurat ten dobry jest mała.

tu jest na rysunku jak wygląda larwa komara:

muchz7.gif

Kiedyś w piwnicy zostawiłem mały pojemnik z wodą, po jakimś czasie w piwnicy było mnóstwo komarów.okazało się że w tym pojemniku się rozmnożyły. A tej wody to może 200 ml było. komary raczej roślinom nie będą szkodziły.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT(Kubuś_8 @ sob, 28 lip 2007 - 17:25) <{POST_SNAPBACK}>
Aporuszają się takimi skrętami ciala takimi malymi skoczkami. Jak zostawia się je w spokoju to 'zawisają' pod powierzchnią wody a wystarczy się schylić żeby zwialy

Po tym opisie stwierdzam, że to na 99,(9)% larwy komarów. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.