Kubuś_8 Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Hejka, mam problemik maly, otórz trzymam deszczówkę w beczkach na dworzu, dzisiaj zauważylem, że zalęgly się tam jakieś robaczki takie male, biale, tak dziwnie się skręcają :/ Czy to jest szkodliwe dla roślin ? Dużo robaczków jest w jednej z 2 beczek w drugiej występują sporadycznie, narazie podlewam wodą z drugiej beczki. I jeszcze najważniejsze czym te 'pasożyty' zwalczyć ? pozdrawiam Kuba ps. przepraszam u mnie w laptopie nie można zrobić Ł malego tak więc nie ma go w tekście... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Stawiam na nicienie, są raczej nieszkodliwe, Gdybyś nie napisał że nie ma ł to bym nawet nie zauważyła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubuś_8 Napisano 27 Lipca 2007 Autor Share Napisano 27 Lipca 2007 A skąd to cudo się wzięlo ? i czy nie wlezie do torfu od spodu doniczki przez otworki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Nie wiem skąd sie to lęgnie, ja bym powiedziała, że samo z siebie Miałam swego czasu tego full w doniczkach i nic nie było roslinkom, nie wiem skąd się wzieło bo chyba nie z destylki sklepowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 A ja podejrzewam, że to mogą być larwy komarów. Musiałbyś dokładniej opisać te stworzenia, a najlepiej dać zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartoszek Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Ja stawiam na larwy komarów albo much... ale bez zdjęcia to nie wiem... -------------------------------------------------------------------------------------- Gdybyś nie napisał że nie ma ł to bym nawet nie zauważyła szamanka może to cię zainteresuje: http://www.maxior.pl/?p=index&id=8980&0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Ja zakładam, że wszyscy wiedzą jak wyglądają larwy komarów, tak wogle to jak dla mnie one nie są na pewno białe, jakieś szare może Widziałam to juz gdzieś kiedyś, czyta sie bezproblemowo, ale jak czytam szybko takich braków jak l zamiast ł wogle nie dostrzegam, chyba że to już poważny byk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemorion Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 Jeżeli to nicienie to używa się ich jako biologiczną ochronę roślin. Mówiąc inaczej są to drapieżniki więc, nie interesuje ich "zielenina". Środki z nicieniami są baaardzo drogie, bo baaardzo skuteczne, bo baaaardzo biologiczne I ekologiczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubuś_8 Napisano 28 Lipca 2007 Autor Share Napisano 28 Lipca 2007 A więc tak te robaczki mają jakieś 3-4mm są takie lekko brudno biale czyli lekko szarawe poruszają się takimi skrętami ciala takimi malymi skoczkami. Jak zostawia się je w spokoju to 'zawisają' pod powierzchnią wody a wystarczy się schylić żeby zwialy Nawet jeśli to larwy komarów to czym je zwalczyć ? i czy zaszkodzą roślinom jak dostaną się do podstawki ? hmmmm Co do tych ich 'skrętów' to poszają się jak wodzień (takie przezroczyste robaczki dla rybek ) ps. Szamanko nie wiem jak wygląda wylęg komarów pozdrawiam Kuba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 (edytowane) to że są to nicienie (jeżeli są) to wcale nie znaczy że to dobrze i że mozna je stosować do ochrony biologicznej roślin.Nicień nicieniowy nierówny. Takie mątwiki to też nicienie ale pasożytują na roślinach. Taka glista ludzka to też nicień i ani to drapieżne ani pożyteczne. i obleśne. a jeżeli to owsik to jeszcze swędzące Do ochrony biologicznej stosowane są tylko niektóre gatunki. i szansa na to że pojawił się akurat ten dobry jest mała. tu jest na rysunku jak wygląda larwa komara: Kiedyś w piwnicy zostawiłem mały pojemnik z wodą, po jakimś czasie w piwnicy było mnóstwo komarów.okazało się że w tym pojemniku się rozmnożyły. A tej wody to może 200 ml było. komary raczej roślinom nie będą szkodziły. Edytowane 28 Lipca 2007 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 CYTAT(Kubuś_8 @ sob, 28 lip 2007 - 17:25) <{POST_SNAPBACK}> Aporuszają się takimi skrętami ciala takimi malymi skoczkami. Jak zostawia się je w spokoju to 'zawisają' pod powierzchnią wody a wystarczy się schylić żeby zwialy Po tym opisie stwierdzam, że to na 99,(9)% larwy komarów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Larwy komarów, roślinom nie zaszkodzą, a jak ich nie chcesz to odetnij dostęp dorosłym, żeby nie miały jak jaj skladać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubuś_8 Napisano 29 Lipca 2007 Autor Share Napisano 29 Lipca 2007 Dzięki za odpowiedzi larwy wykorzystam na pokarm dla modliszek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi