Yanek Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 Czytałem w opisie gatunku na stronie nepenti, że niektóre z heliamfor mają mniejsze wymagania w hodowli. Czy znawcy tematu mogą wskazać, które to gatunki i jakie to są "mniejsze wymagania". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 Polecam H. heterodoxa, H. minor no i oczywiście ich krzyżówkę To chyba najprostsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 (edytowane) Najłatwiejsze są hybrydy: H. heterodoxa x minor (inaczej H x midoxa), H. heterodoxa x nutans (inaczej H. x nudoxa) oraz (stosunkowo) H. heterodoxa x ionasii oraz gatunki: H. heterodoxa, a także (chociaż w mniejszym stopniu) H. nutans i H. minor. Ogólnie rzecz biorąc w przypadku heliamfor określenie ,,mniejsze wymagania'' odnosi się tylko do tolerancji wyższych temperatur. Normalnie heliamfory rosną na terenach położonych ok. 2000 do 3000 m.n.p.m. Wyjątkiem jest H. heterodoxa z rejonu Gran Sabana położonego ok. 1000 m.n.p.m., która jest uznawana (razem z jej krzyżówkami) za najlepiej znoszącą cieplejszy klimat. Edytowane 28 Lipca 2007 przez Juliusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 a czy jakiejś heliomforze wystarczy postawaka z kermazytem??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Xszymonx: Podstawka z keramzytem jest absolutnie niewystarczająca. Mehi: A oto link do fotografii mojego okazu H. folliculata, który jeszcze dwa lata temu miał tylko jeden, młodociany dzbanek: http://www.imagic.pl/files//3401/HF19.jpg. To mówi samo za siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 27 Października 2007 Share Napisano 27 Października 2007 temperatura gdzie pokojowa (gdzieś 18-23 latem pewnie z 25-30) tak, ale w lato stanowczo za goraco. YYYYY.... przesąd!! Juliusz kiedyś pisał, że jego helki zniosły kilka razy temperaturę na pewno ponad 30*C, a nie wiem czy i nie 40*C, tylko musiały mieć sporo wody w podstawce i wysoką wilgotność. Ja swoją h. x 'midoxa' spokojnie hoduję w domu, w terra, bez żadnych wydziwiań z obniżaniem temperatury na siłę i moja helka rośnie świetnie, puszcza dorosłe dzbanki, wypuszcza nowe stożki wzrostu. Tylko nie polecam trzymania jej na parapecie w wielkie upały, dlatego lepiej zainwestować w świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mehi Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 "zniosla" to jest temperatura chwilowa a nie przez cale lato. moje helki tez zniosly wyzsze niz trzeba temperatury ale to nie znaczy ze moga miec takie na stale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 Tak, zgadza się. że temperatura permanentnie wynosząca ponad 30*C nie służy im. Ale już na przykład wspomniany przedział 25 - 30*C w dzień i spadek do 20 - 25*C w nocy raczej będzie tolerowany (podobne temperatury są u mnie latem). I po raz kolejny piszę: heliamfor praktycznie się nie zimuje. Można wprawdzie w zimie trzymać w trochę chłodniejszym otoczeniu, ale nie jest to konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Mam H. minor i zastanawiam się co zrobić, żeby miała jak najlepiej. Trzymam ją w akwarium przykrytym folią na południowym oknie. Doniczka jest umieszczona na warstwie keramzytu zalanego wodą destylowaną. Na razie jej nie doświetlam lecz czuję, że warto już o tym pomyśleć. Zastanawiam się co zrobić aby temperatura powierzchni wynosiła te ok. 15 stopni? gdzieś czytałem że kładzie się kostki lodu ale to mnie nie przekonuje. Proszę o pomoc i komentarz do obecnych warunków. Ps. Do jakiej wysokości dorastają kielichy tego gatunku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Południowe okno daje wystarczająco dużo światła, doświetlanie może być potrzebne wyłącznie zimą oraz późną jesienią i wczesną wiosną. Problemem może być wspomniane przegrzewanie. Kostki lodu raczej nie wystarczą, to prawda. Oprócz codziennego zarzucania rośliny kostkami lodu, przychodzą mi do głowy 3 rozwiązania: - zamontować profesjonalny ,,ochładzacz'' - kosztowne, ale skuteczne; - zamontować zewnętrzny nawiew sprzężony z foggerem - skuteczne, niezbyt drogie; - zrezygnować ze światła słonecznego na rzecz wyłącznego oświetlania sztucznym - dosyć skuteczne, stosunkowo niedrogie. Warto też pamiętać, iż absolutnie nie jest konieczne obniżanie temperatury do 15*C, wystarczy około 25*C. Opisane warunki wydają się być bardzo dobre, można nawet w ogóle darować sobie schładzanie akwarium, kosztem jedynie niewiele gorszego wzrostu w miesiącach letnich. W takim wypadku wystarczy wieczorne schładzanie przez spryskiwanie i przewietrzenie. Przy dobrym oświetleniu i dostatku wody dzbanki H. minor dorastają do około 12 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 A można czymś zakryć powierzchnię tak żeby się nie nagrzewała? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 acha czyli helki nienadają sie na hodowle parapetową ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 Jeśli nie będą miały dużej wilgotności to się nie nadają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Co można jeszcze robić żeby nie przegrzewać podłoża? Można je jakoś zakryć przed słońcem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Ale powiedz mi po co ?? Ja nie obniżam im temperatury i bardzo ładnie rosną bez żadnych problemów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi