Krówka Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Cześć, jestem bardzo początkująca w hodowli roślin. Dostałam dwa dni temu dwie kapturnice z Nepenti. Zauważyłam w torfie małe robaczki, przeglądałam forum i google i nie są to przędziorki, ani ziemniórki - nie wiem, co to jest. Są szerokości do 1mm, długości do 3mm, jasnoczarne, mają poprzeczne paski, tak jakby były zbudowane z członów, zdaje się, że mają nóżki i szybko się poruszają. Przebywają w torfie, nie na nim ani na roślinie. Nie wiem, czy szkodzą roślinom - jedna ma trochę podeschnięte brzegi kapturów, druga miała uschnięte niektóre liście, ale z ich płaskości wnioskuję, że to z braku światła (w takim stanie je dostałam). Czy ktoś wie, co to za robaki, czy są szkodliwe i jak je zwalczać? Proszę o pomoc, już się zżyłam z moją kapturniczką, a druga ma być dana w prezencie - nie chcę obdarzać ludzi robakami;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Nie mam pojęcia co to za robactwo, ale bardzo polecam środek chemiczny Provado, do kupienia w większych sklepach ogrodniczych. Słabe stężenie i kuracja po paru dniach przynosi porządany skutek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krówka Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Dzięki, Heimdall. Ostatnio uzyskałam informację, że mogą to być nieszkodliwe skoczogonki, poczytałam więc na ten temat, i rzeczywiście to chyba one. Gdyby ktoś z Was miał takie robaki, to poczytajcie sobie np. tutaj: http://www.wigry.win.pl/lesne/bezkregowce3.htm , i w ogóle w Goglach (skoczogonki, collembola). A kapturniczka ma się świetnie, jest u mnie tydzień, a wypuściła już piąty listek:) Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi