Kiler_89 Napisano 25 Lutego 2006 Share Napisano 25 Lutego 2006 Po kilku próbach podaje 2 testowane przeze mnie metody rozmnażania rosiczek tropikalnych i subtropikalnych: Pierwszy sposób (najłatwiejszy) Liść odcinamy ostrym narzędziem. Końcówkę łodygi liścia wbijamy w torf na ok. 1-2cm, przysypujemy torfem, resztę liścia kładziemy na powierzchni torfu, włoskami do góry. Liść musi na całej długości przylegać dokładnie do torfu. Można go przysypać w 2-3 miejscach. Tak przygotowanej sadzonce należy zapewnić sporo światła, ciepła i wilgotności (ale nie jest konieczne przykrywanie foliami). Ja jeszcze przed posadzeniem ucinałem koniec listka (tylko mały fragment końca liścia) bo zauważyłem że częściej (w moim przypadku zawsze) nowy stożek wzrostu wyrasta właśnie z obciętego końca liścia a nie z końca łodygi. Drugi sposób: -Przygotowujemy liście rosiczki (mogą być różne gatunki) -wkładamy je do słoja/butelki i zalewamy wodą destylowaną (żeby co najmniej 1/2 naczynia była pełna) -odstawiamy w słoneczne miejsce i tu najważniejsze młode roślinki przesadzamy w odpowiednim momencie gdy będą za małe to nie przeżyją bo się nie ukorzenią a gdy będą za duże to zginą bo będą miały za cienkie łodygi. Przesadzamy gdy zaczną wypuszczać pierwszy listek. Na sadzonki liściowe należy wybierać zdrowe, aczkolwiek mogą być to starsze liście, nie powinny mieć jednak uszkodzeń (na przykład po ataku mszyc są kiepskiej jakości). Liść odcinamy ostrym narzędziem. W zależności od stworzonych warunków w przeciągu ok. miesiąca powinny pojawić sie pierwsze sadzonki. Co najmniej jedna przewaga takiego rozwiązania nad rozmnażaniem z nasion jest jedna - tak otrzymane sadzonki nie mają, że tak powiem - syndromu "nie rośnięcia" jaki zdarza się przy nasionach, gdzie roślinki po wyrośnięciu przez długi czas potrafią wegetować. Sadzonki liściowe mimo długiego czasu ich otrzymania, rosną znacznie szybciej, a po ich pojawieniu można je szybciej dokarmić - wtedy jest większy power do wzrostu. Foty: Rozmnażanie: Rozsadzanie: /Edit MC_Pigmejka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi