lukin Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam, Chciałem zapytać o typ podłoża w jakim trzymacie swoje Darlingtonie? W nepenti jest 7 gotowych mieszanek ale nie znalazłem mieszanki do Darlingtoni :-o http://www.nepenti.pl/rosliny_szczegoly-77..._mieszanki.html pozdrawiam Lukasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 czesc, w opisie darlingtoni jest napisane ze dobre podloze to zywy torf sphangnum lub czysty torf (taki jak dla rosiczek). pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukin Napisano 6 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2007 czesc, w opisie darlingtoni jest napisane ze dobre podloze to zywy torf sphangnum lub czysty torf (taki jak dla rosiczek). pozdrawiam Tak, tak.. czytałem. Rosiczek nie mam więc nie wiedziałem ze mają tak samo. Wychodzi więc na to że brakuje tylko w sklepowym opisie mieszanek wzmianki że mieszanka dla rosiczek jest takze odpowiednia dla Darlingtoni Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogrodnik1992 Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Ja tez bym sobie zakupił Darlingtonie ale nie wiem czy dam rade ja przezimowac ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Żywy mech torfowiec z dodatkiem perlitu lub torf + gruboziarnisty piasek w proporcji 3 : 1 lub sam torf. Osobiście trzymam w samym torfie i nie narzekam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Ja tez bym sobie zakupił Darlingtonie ale nie wiem czy dam rade ja przezimowac ;/ nigdy nie moglem zrozumiec wlasnie takich komentarzy, po co to piszesz w temacie o podlozu? wniosles cos tym zdaniem? bo oprocz nabicia sobie jednego posta wiecej - nic ciekawego... ciesz sie ze nie mam wiekszych uprawnien. Ja dokladnie tak samo jak marrom trzymam w samym torfie i rosliny nie narzekaja, a jak nie masz rosiczek to sobie chociaz capensis zmotaj, mimo tego ze jest pancerna i bardzo latwa jej ksztal mi sie podoba i innym osobom tez. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 po 1-torf do rosiczek moze być stosowany do większości roślin mięsożernych...nie tylko rosiczek i darlingtonii/ po 2-żeby było jasne: torf do rosiczek to zwykły kwaśny torf o Ph ok. 3-5 po 3-ja trzymam moją darlingtonie w zwykłym torfie i na wierzch dałam spaghnum (ładnie wygląda i nie rosną pod nim grzyby) po 4-jeśli to tez chcesz wiedzieć, to trzymam moją darlingtusie w terrarium, w którym zwykle jest temperatura ok. 25*C, a wilgotności nie mierze. Stoi tam razem z cefalkiem i muchołówkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Podłoże dla cobry jest takie same jak dla kapturnic, mozna stosowac dowolne mieszanki ale samego mchu nie polecam bo roslina sie w nim nie utrzyma a do tego latem za bardzo beda sie nagrzewac korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi