Evka13 Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Czy D. hamiltonii nadaje się dla średnio zaawansowanego hodowcy? Sprawia jakieś trudności w hodowli? Wymaga jakichś specjalnych warunków ( większa wilgotność, więcej światła, wysoka, niska doniczka itp. )? Czyli opis hodowli Drosery hamiltonii... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Jak dla mnie to wszystkie rosiczki tropikalne i subtropikalne są proste w hodowli. Warunki takie jak dla większości rosiczek tropikalnych - jako podłoże wystarczy torf, temperatura pokojowa będzie OK, świetnie rosną na parapecie. Co do światła - im więcej, tym lepiej roślina będzie wybarwiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) Moja Drosera hamiltonii stoi z innymi rosiczkami tropikalnymi (parapet południowy) i rośnie dobrze. Nie sprawia większych problemów. Trzeba uważać na wielkośc doniczki. Rosiczka ta posiada bardzo rozbudowany system korzeniowy. Szybko się rozrasta, dlatego trzeba w odpowiednim czasie wymienić doniczke na większą, żeby nie spowolniła swojego wzrostu z powidu braku miejsca. Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 7 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Aha, dzięki za błyskawiczną odpowiedź A czy to prawda, że z korzeni D. hamiltonii wyrastają młode roślinki? Czyli, że szybko się rozmnaża? B) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Każda rosiczka w jakiś sposób 'odbija' od matki tworząc małe... ale to wymaga czasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 mozesz ja hodowac caly rok jako tropikalna ale jezeli chcesz zobaczyc jej piekny kwiat- trzeba ja przezimowac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Przezimować w temperaturze jak dla zimnolubnych?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni321 Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 a jak by hamiltonii miała zadużo miejsca to by sie coś tało czy nie? bo jeżeli ma zamoało i rośnie wolno to nielepiej odrazu dać dużą?:D (w mojej rosiczce Drosera capensis urosły dwie młode rosiczki innej odmiany wyglądają jak hamiltonii ale niewiem czy to możliwe ze w capensis wyrasta inna odmiana,może to jakaś trawa czy co ale wyrażnie widać że sie krztałtuje na hamiltona:D ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 29 Września 2007 Autor Share Napisano 29 Września 2007 (edytowane) Jest wiele rosiczek podobnych do hamiltonii. Najlepiej by było gdybyś dał/a fotkę. A nawet jeżeli w Twojej doniczce rośnie hamiltonii, to z powietrza się tam nie wzięła Ja radziłabym ci wsadzać do niezbyt dużej doniczki, a gdy roślina się rozrasta stopniowo przesadzać do większej. I powtórzę jeszcze raz moje pytanie z 3 od końca posta: Czy d. hamiltonii zimujemy ( bo tak napisał Grzegorz P.J. )w temp. jak dla zimnolubnych?? Edytowane 29 Września 2007 przez Evka13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi