Skocz do zawartości

Drosera Hamiltonii

Evka13

Rekomendowane odpowiedzi

Czy D. hamiltonii nadaje się dla średnio zaawansowanego hodowcy? Sprawia jakieś trudności w hodowli? Wymaga jakichś specjalnych warunków ( większa wilgotność, więcej światła, wysoka, niska doniczka itp. )? Czyli opis hodowli Drosery hamiltonii... ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to wszystkie rosiczki tropikalne i subtropikalne są proste w hodowli. Warunki takie jak dla większości rosiczek tropikalnych - jako podłoże wystarczy torf, temperatura pokojowa będzie OK, świetnie rosną na parapecie. Co do światła - im więcej, tym lepiej roślina będzie wybarwiona.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Drosera hamiltonii stoi z innymi rosiczkami tropikalnymi (parapet południowy) i rośnie dobrze. Nie sprawia większych problemów. Trzeba uważać na wielkośc doniczki. Rosiczka ta posiada bardzo rozbudowany system korzeniowy. Szybko się rozrasta, dlatego trzeba w odpowiednim czasie wymienić doniczke na większą, żeby nie spowolniła swojego wzrostu z powidu braku miejsca.

Edytowane przez Damianus
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

a jak by hamiltonii miała zadużo miejsca to by sie coś tało czy nie? bo jeżeli ma zamoało i rośnie wolno to nielepiej odrazu dać dużą?:D:D (w mojej rosiczce Drosera capensis urosły dwie młode rosiczki innej odmiany wyglądają jak hamiltonii ale niewiem czy to możliwe ze w capensis wyrasta inna odmiana,może to jakaś trawa czy co ale wyrażnie widać że sie krztałtuje na hamiltona:D )

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele rosiczek podobnych do hamiltonii. Najlepiej by było gdybyś dał/a fotkę. A nawet jeżeli w Twojej doniczce rośnie hamiltonii, to z powietrza się tam nie wzięła :D Ja radziłabym ci wsadzać do niezbyt dużej doniczki, a gdy roślina się rozrasta stopniowo przesadzać do większej.

I powtórzę jeszcze raz moje pytanie z 3 od końca posta: Czy d. hamiltonii zimujemy ( bo tak napisał Grzegorz P.J. )w temp. jak dla zimnolubnych??

Edytowane przez Evka13
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.