matt321 Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Ponieważ temat zimowania kapturnica wydaje mi sie bardzo ważny proponuje wszytskie uwagi na ten temat zamieścic w jednym temacie.Unikniemy wtedy zbednego szukania.Osobiście mam 2 kapturnice i w dalszym ciągu nie wiem jak je zimowac? Czy odbniżenie temperatury do 10-15 stopi wystarczy?Do jakiej temperatury powinno sie obnizac?Czy światła w okresie zimowania kapturnica ma dostawac tylko tyle ile wpada przez okno?A może okno czyms przysłonic?Jak ograniczyc poldewanie?Teraz utrzymuje 2 cm wody i roslina ma cały czas bardzo mokro.Jak ja podlewac przy zimowaniu?Czy sa jeszcze jakies zalecenia oprócz tego do zimowania? Z góry dzieki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Choć do zimy daleko sądzę, że dyskusja na temat "jak zimować" po woli może być rozpoczęta. Temat był wielokrotnie wałkowany ale przydało by się zebrać wszystkie informacje pochodzące z Waszego doświadczenia. Myślę, że wraz z początkiem jesieni będzie można opracować w jeden zwięzły poradnik. Temat podwieszam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturMaly Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Ja osobiście zimowałem dopiero raz i to tylko jedną kapturnice, trzymałem ją na strychu w temperaturze 0-10stopni, przez okno dostawała dużo słońca, ziemia lekko wilgotna... A podczas zimowania straciła kilka kapturków, a po zimowaniu puściła pęd kwiatowy i puszcza jeszcze większe kapturki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) Ja zimowałem 3 kapturnice i kilka innych roślin. Stały sobie na klatce schodowej. Temeratura wynosiała od 5-10 stopni Starałem się podlewać wtedy gdy miały sucho, tak dwa razy w tygodniu. większa część kapturów zmarniała Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez eQuadoR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 czyli standardowe zimowanie mialo dobre rezultaty, teraz brakuje tylko wypowiedzi osob, ktore nie zimowaly, albo zimowaly np w 20-25C przy 14-16 godzinach oswietlania. Czy mamy jakies doswiadczenia przy takich warunkach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 hmm sprawa jest skomplikowana bo zalecenia zaleceniami a ja na przyklad mam mlodego osobnika flava var. flava ktory ma 3 kapturki dopiero- stracenie kilku to smierc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaj Napisano 24 Września 2007 Share Napisano 24 Września 2007 Ja swojej kapturnicy (Sarracenia psittacina) nie zimowałem (zimą tak jak pisze Łukasz 20-25 st i sztuczne oświetlenie ok 12-14h), to był chyba błąd bo jak na około 2 letnią roślinkę jest trochę mała, co prawda ładnie wybarwiona ale kapturki są tak jakby karłowate, no i oczywiście nie ma mowy o kwiatach...Dokarmiana jest na okragło bo sama chyba nigdy nic nie złapała, wiec jej małe rozmiary nie sa spowodowane brakiem pożywienia, stawiam na zimowanie i Wam tez to radze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 24 Września 2007 Share Napisano 24 Września 2007 Czy podlewanie 2 razy w tygodniu to nie za często? W różnych poradnikach różnie mówią, ale wychodzi na to, że optymalne jest podlewanie raz na tydzien, raz na 2 tygodnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczympek Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Ja mam pytanie czy młode kapturnice się zimuje ? Bo np. muchołówki młodej się nie zimuje. A właśnie przyszła mi kapturnica flava var. flava i nie wiem czy gdzieś za miesiąc nie zacząć jej zimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 ja nie zimowalem kapturnicy purpurowej, i farnhamii i purpurowa wypuscila tylko jeden nowy lisc przez cale lato i wiosne a farnhamii zero do dwoch wiec trzeba zimowac pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcio05 Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 (edytowane) Od kiedy zacząć zimować kapturnicę?? Czy od momentu gdy zauważymy, że wolniej rośnie, od jakiegoś konkretnego miesiąca, czy może od kiedy zrobi się zimniej?? Mam Sarracenie purpurea i chciałbym, aby po zimowaniu miała kwiat... I do kiedy, powinno się zimować?? Edytowane 26 Września 2007 przez Arcio05 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość panandrzej Napisano 3 Listopada 2007 Share Napisano 3 Listopada 2007 Ja mam takie pytanie. Jakiś czas temu przesadzałem kapturnice, bo miałem 2 w doniczce. Są to kapturnice Farnhamii. I jedna daje oznaki, że wypadałoby już ją zimować, a druga za to świetnie rośnie. Jak sądzicie czy zacząć już jedną zimować, a drugą zostawić, czy czekać aż druga będzie miała oznaki chęci snu zimowego i zimować je razem ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 3 Listopada 2007 Share Napisano 3 Listopada 2007 w sumie zawsze mozna ja uspic w koncu kiedys musi pozimowac- moze tylko daj jej czasu na samodzielne zasniecie a potem ew sprobuj ja zmusic jeszcze troszke czasu jest na usypianie ale nie mozna tego odwlekac w nieskonczonosc;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 4 Listopada 2007 Share Napisano 4 Listopada 2007 Przeprowadziłem kiedyś mały eksperyment (bodajże 2 lata temu): 2 kapturnice: flava var flava Jedna była zimowana w warunkach: 5 stopni,południowe okno, podlewana raz na tydzien małą ilością wody. Druga: 15-20 stopni, parapet południowy , podlewana raz w tygodniu obficie. Muszę stwierdzić ,że obie kapturnice przeżyły bez uszczerbku i mam je do dziś. Próbowałem też zimowania w lodówce jednak za każdym razem roślina padała na wiosne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Czy rośliny zniosą regularne temperatury ujemne w nocy? Mam na myśli sytuację jaką mamy teraz: 0 do 5 stopni w dzień, ale w nocy zdaje się do -2, -3... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi