Skocz do zawartości

Dlaczego Muchołówka Słabo Rośnie?

Evka13

Rekomendowane odpowiedzi

Muchołówka mojego kuzyna stoi na południowym parapecie, w podstawku z wodą destylowaną i jest zraszana przynajmniej raz dziennie także wodą destylowaną. Niestety nie chce ładnie rosnąć!!! :( Produkuje pułapki, ale bardzo wolno i niektóre nowe pułapki nie chcą się zamykać, żółkną i brązowieją. Czasem produkuje nawet same liście bez pułapek. Jest to gatunek

' Regular form ' . Dodam także, że ja posiadam taki sam gatunek muchołówki i rozmiar był identyczny jak mojego kuzyna, gdy ją kupowałam, bo kupowaliśmy razem i moja muchołowka jest hodowana w podobnych warunkach, ale rośnie szybciej i ładniej. . Jaka może być przyczyna tego słabego rośnięcia roślinki mojego kuzyna??

Edytowane przez Evka13
Odnośnik do odpowiedzi

1. Nigdy nie zraszamy muchołówki.

2. Roślina nie powinna stać cały czas w wodzie.

3. Różnica we wzroście zależy od ilości światła, które otrzymuje roślina.

Odnośnik do odpowiedzi

I tak dla sprostowania muchołówka amerykańska to jeden gatunek, a te 'regular form' , 'red green' itp. to są kultywary tej muchołówki. Inaczej mówiąc odmiany. Woda w podstawku powinna wyschnąć, i po odczekaniu dnia należy nalać ponownie do poziomu podstawka. Następnie odczekać aż wyschnie, i znowu nalać.. I tak w kółko. Nie zrasza się muchołówek.

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się jej nie stanie, ale jest to niepotrzebne. W końcu w naturalnym środowisku także pada deszcz na nie. Tylko po co zraszać, skoro nie ma to najmniejszego sensu ? No chyba że chce sie wypłukać szczątki owadów z pułapek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.