mastergame Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Witajcie, mam rosiczke d.spatulata, od maja, stoi na południowym oknie, woda destylowana ... ale oto co sie z nią dzieje ... w identycznych warunkach stoi muchołówka, i rozwija się pięknie ... czemu rosiczka 'umiera' ? i można jej jeszcze pomóc ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Na umierającą na razie nie wyglada. To,ze starsze liście usychają to normalka, natomiast co do młodych - bardzo drastyczny spadek wilgotności powietrza ale już dawniej, najświeższe liście są w porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastergame Napisano 14 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2007 czyli że wystarczy usunąć te liście, i możliwie zwiększyć wilgotność powietrza? korzystając jeszcze z okazji - napisane na forum jest, żeby stare liście usuwać ostrym niemetalowym narzędziem ... co polecacie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Nie usuwaj póki nie uschną całkiem, teraz dobrzeby było dać rosiczce spokój z takimi zabiegami. Te liscie jej nie przeszkadzają a obcinając możesz jej coś uszkodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Poza tym rosiczka skupia się na wytwarzaniu pędu kwiatowego. Niektóre liście mogą zmarnieć, a młode liście będą dłużej się wytwarzać Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czatol Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Miałem podobny przypadek z tokaiensis (odmiana spatulaty) ale usychała tylko połowa roślinki, kombinowałem na różne sposoby co zrobić żeby wypuściła nowe liście. Na początku chciałem usunąć pęd kwiatowy ale zostawiłem i postanowiłem ją nakarmić muszkami. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy roślinka chyba była nie dożywiona (pęd kwiatowy za bardzo ją osłabiał). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 witam a u mnie Tokainesis padła wogóle., całe szczęście, że posiadam jeszcze jedną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sustheknight Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 Witam Co ty hodujesz tu rosiczke czy glony Widze ze glony tez hodujesz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi