Skocz do zawartości

Owadożery W Ogródkach

eQuadoR

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia mini ogródka z roślinami owadożernymi. Czy ktoś z was próbował zrobić coś takiego?

Jeśli chodzi o rośliny to wybrałbym te rosiczki i tłustosze, które występują w Polsce. One nie miałyby problemu z przetrwaniem zimy. Spróbowałbym też z muchołówką i kapturnicą. Jak należałoby je okryć na te zimne miesiące? Wytrzymałyby?

Przeczytałem już kilka tematów/artykułów na ten temat, dlatego chodzi mi tu bardziej o wymiane doświadczeń.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość gothlaw

Nie widzę większego problemu w posadzeniu rosiczek. Tym bardziej, że można je spotkać dziko rosnące u mojej babci na wsi ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dośc sporo posadzonych kapturnic wokół mojego oczka wodnego w ogrodzie i żyją , ba, nawet lapiej niz te co mam na parapecie, ale nie moge sie przekonac do posadzenia muchołówki i rosiczki bo sie boję

Odnośnik do odpowiedzi

nad rosiczka musisz zrobic jakis daszek, bo sie od deszczu brzydka stanie , a mucholowke smialo. a jak to wsadzasz? w doniczkach, do zwylej ziemi czy masz naokolo cos jakby torfowisko?

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

A w naturze rosiczki też mają daszek ?? :) Ja u siebie na działce mam d. rotundifolie, rosną super, wypuszczają pędy kwiatowe, zbieram nasionka. Niedługo jakieś fotki wrzuce. Co do muchołówek, sceptycznie podchodze do tego pomysłu, ale w najbliższym, czasie spróbuje z kapturnicami ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na ogróku ok. 5-6 pełnych palet z roślinami... czyli większa część mojej kolekcji :) Przysłoniona folią budowlaną, bardzo mocną, żeby wiatr nie potargał i stoi od początku wakacji prawie :) Łącznie z cefalotusem, kapturnicami 50-60 cm, darlingtoniami i pływaczami :)

Odnośnik do odpowiedzi

Czym trzeba okrywać rośliny na zime(kapturnice,muchołówki)?I czy kapturnice i muchołówki tracą liście w zimie całkowicie?Czy tylko im troche przysychają?Oczywiście mam na myśli rośliny rosnące w ogródku.

Edytowane przez Janusz007
Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar posadzić na działce kapturnice i rosiczki. Chce je nabyć w nepenti bo widziałamm tam na prawde piękne rośliny! aha-czy mogą rosnąć w zwykłej glebie ogrodniczej, czy musze dla nich zrobić jakiś kąt z torfem? czy w ogóre w doniczkach czy bez nich posadzic?

Odnośnik do odpowiedzi

gryzon... jestes na forum nie od dzisiaj i uwazam pytanie "czy moga rosnac w zwykłej glebie ogrodniczej" za pozbawione sensu. Rośliny owadożerne wymagają kwaśnego podłoża... Może uznasz że się czepiam, ale "odkopujesz" wiele tematów i piszesz niepotrzebnie posty... ale to tylko moje zdanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice mam posadzone normalnie w ziemi, tylko w rejonie gdzie rosną korzenie mam wysypana dla nich ziemię.Chciałbym posadzic rosiczkę ale się zrobiło zimno w nocy i sie narazie wstrzymam. W przszłym roku mam zamiar posadzić rosiczke , muchołówkę i jakiegoś pływacza w oczku wodnym.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.