eQuadoR Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia mini ogródka z roślinami owadożernymi. Czy ktoś z was próbował zrobić coś takiego? Jeśli chodzi o rośliny to wybrałbym te rosiczki i tłustosze, które występują w Polsce. One nie miałyby problemu z przetrwaniem zimy. Spróbowałbym też z muchołówką i kapturnicą. Jak należałoby je okryć na te zimne miesiące? Wytrzymałyby? Przeczytałem już kilka tematów/artykułów na ten temat, dlatego chodzi mi tu bardziej o wymiane doświadczeń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gothlaw Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Nie widzę większego problemu w posadzeniu rosiczek. Tym bardziej, że można je spotkać dziko rosnące u mojej babci na wsi ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 witam! ja mam cos takiego w ogrodzie i zrobilem juz o tym dwa tematy pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzapgorecki Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 witam! ja mam cos takiego w ogrodzie i zrobilem juz o tym dwa tematy pozdrawiam Może mógłbyś zamieścić kilka fotek? Zainteresowało mnie to. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 Pfff... Bo samemu znaleźć się nie da. http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showtopic=5494& http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showtopic=5750& Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 teraz juz jest skonczone i tamte dwa tematy usune ( admin ) zaloze nowy z dokonczonym pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 Ja mam dośc sporo posadzonych kapturnic wokół mojego oczka wodnego w ogrodzie i żyją , ba, nawet lapiej niz te co mam na parapecie, ale nie moge sie przekonac do posadzenia muchołówki i rosiczki bo sie boję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 nad rosiczka musisz zrobic jakis daszek, bo sie od deszczu brzydka stanie , a mucholowke smialo. a jak to wsadzasz? w doniczkach, do zwylej ziemi czy masz naokolo cos jakby torfowisko? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 A w naturze rosiczki też mają daszek ?? Ja u siebie na działce mam d. rotundifolie, rosną super, wypuszczają pędy kwiatowe, zbieram nasionka. Niedługo jakieś fotki wrzuce. Co do muchołówek, sceptycznie podchodze do tego pomysłu, ale w najbliższym, czasie spróbuje z kapturnicami ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 Ja mam na ogróku ok. 5-6 pełnych palet z roślinami... czyli większa część mojej kolekcji Przysłoniona folią budowlaną, bardzo mocną, żeby wiatr nie potargał i stoi od początku wakacji prawie Łącznie z cefalotusem, kapturnicami 50-60 cm, darlingtoniami i pływaczami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz007 Napisano 15 Sierpnia 2007 Share Napisano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Czym trzeba okrywać rośliny na zime(kapturnice,muchołówki)?I czy kapturnice i muchołówki tracą liście w zimie całkowicie?Czy tylko im troche przysychają?Oczywiście mam na myśli rośliny rosnące w ogródku. Edytowane 17 Sierpnia 2007 przez Janusz007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 Ja mam zamiar posadzić na działce kapturnice i rosiczki. Chce je nabyć w nepenti bo widziałamm tam na prawde piękne rośliny! aha-czy mogą rosnąć w zwykłej glebie ogrodniczej, czy musze dla nich zrobić jakiś kąt z torfem? czy w ogóre w doniczkach czy bez nich posadzic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 gryzon... jestes na forum nie od dzisiaj i uwazam pytanie "czy moga rosnac w zwykłej glebie ogrodniczej" za pozbawione sensu. Rośliny owadożerne wymagają kwaśnego podłoża... Może uznasz że się czepiam, ale "odkopujesz" wiele tematów i piszesz niepotrzebnie posty... ale to tylko moje zdanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 Kapturnice mam posadzone normalnie w ziemi, tylko w rejonie gdzie rosną korzenie mam wysypana dla nich ziemię.Chciałbym posadzic rosiczkę ale się zrobiło zimno w nocy i sie narazie wstrzymam. W przszłym roku mam zamiar posadzić rosiczke , muchołówkę i jakiegoś pływacza w oczku wodnym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi