Skocz do zawartości

Rozmnażenie Rosiczek Z Liścia

Evka13

Rekomendowane odpowiedzi

Już kilkakrotnie rozmnażałam z liścia rosiczki ( na razie tylko capensis ) w szklance z wodą destylowaną. Szybko puściły listki i teraz ładnie rosną. Zastanawiam się jednak czy nie będą lepiej puszczały w plastikowym pojemniku z przykrywką i oczywiście wodą destylowaną??

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Ja zawsze przykrywam przykrywką, tylko nie wkładam liścia do pojemnika z wodą destylowaną tylko na wilgotny torf.

Tym sposobem udało mi się rozmnozyć: Drosera capensis, Drosera aliciae, Drosera dielsiana, Drosera madagascarienisis, Drosera binata. Roślinki rosną o wile szybciej niż małe siewki z nasionek.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozmnażam w szklance z wodą destlowaną . Jak narazie to tylko jeden eksperyment mi się nie udał a mianowicie rozmnożyć rosiczke pigmejską co jest nie możliwe z tego co wiem , ale chciałem spróbowa ;) podobnie jak bobik13 rozmnażam muchołówki oraz tłustosze bardzo ładne są . Najłatwiej jednak chyba się rozmnaża tłustosze :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Czy mógłby ktoś dokładniej opisać rozmnażanie rosiczki capensis red albo alby z liścia i podzielić się swoim eksperymentem a mianowicie :

1.Na co, do czego wkładać liście??

2.Jaka temperatura ??

3.Jaka ilość światła ??

4.Czy zapewnić dużą wilgotność powietrza ??

Za odpowiedź z góry dzięki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.