andziej Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam Moja muchołówka niedawno kwitła, postanowiłem zostawić pęd kwiatowy na nasionka. Obecnie wygląda on tak na zdjęciu, czy nasionka znajdujące się w pąkach są juz dostatecznie dojrzałe, czy trzeba poczekać aż pąki same się otworzą. Jak najlepiej je zebrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Z tego co widze, to dopiero płatki pousychały. Musisz poczekać, aż co najmniej uschnie pół kwiatu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Tak jak napisał Poll, jeszcze trochę za wcześnie. Najlepiej poczekać aż torebki nasienne zrobią się czarne i wtedy zebrać nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 dołączę się do tematu, czy z takiego pędy można potem próbować rozmnażać?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Można, ale trzeba wiedzieć jak rozmnażać z pędu, ponieważ jest bardzo trudno. Mi wszystkie kawałki zrobiły się czarne I proszę nie schodzić z tematu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Strasznie to manrnie wygląda... nie wróże nasion, a jeżeli już to znikome ilości Co do romznażania z pędu, mi od penwego czasu idzie świetnie Ale tajemnicy nie chcę na tym etapie zdradzać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 16 Sierpnia 2007 Share Napisano 16 Sierpnia 2007 Nasionka będą, ale podejrzewam że wszystko było z jednej rośliny co do rozmnażania z pędu to najlepsze efekty mam gdy wezmę kawałki górnej części pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dumnyguzik Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Żeby nie zakładać nowego tematu, czy moje nasionka są już gotowe do wysiewu? Czy musze je jakoś stratyfikowac? Wysiać teraz czy na wiosne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Więc tak ja proponuje jeszcze chwile poczekać żeby usechł ten pęd do końca . Nasiona bym wystratyfikował i wysiał na jesień , oraz bym doświetlał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogrodnik1992 Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 Nasionka nie musisz stratyfikowac bo sa swieze, Mozesz wysiac teraz albo na wiosne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 2 Września 2007 Share Napisano 2 Września 2007 (edytowane) Nasionka jak najbardziej możesz już zebrać. Nie musisz stratyfikować, bo nasiona są świeże. Jeżeli jednak chciałbyś wysiewać je dopiero na wiosnę, to stratyfikacja w znaczący sposób zwięszy % kiełkowalności. Edytowane 2 Września 2007 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysh Napisano 15 Września 2007 Share Napisano 15 Września 2007 słszałem ze trzeba jakąś torebkę foliową założyc na doniczkę czy to konieczne?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi