Skocz do zawartości

Nasionka

andziej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja muchołówka niedawno kwitła, postanowiłem zostawić pęd kwiatowy na nasionka. Obecnie wygląda on tak na zdjęciu, czy nasionka znajdujące się w pąkach są juz dostatecznie dojrzałe, czy trzeba poczekać aż pąki same się otworzą. Jak najlepiej je zebrać.

post-2041-1187276652.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Można, ale trzeba wiedzieć jak rozmnażać z pędu, ponieważ jest bardzo trudno. Mi wszystkie kawałki zrobiły się czarne :D

I proszę nie schodzić z tematu :D

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie to manrnie wygląda... nie wróże nasion, a jeżeli już to znikome ilości :)

Co do romznażania z pędu, mi od penwego czasu idzie świetnie :D Ale tajemnicy nie chcę na tym etapie zdradzać

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość dumnyguzik

Żeby nie zakładać nowego tematu, czy moje nasionka są już gotowe do wysiewu? Czy musze je jakoś stratyfikowac? Wysiać teraz czy na wiosne?

post-2596-1188737031.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nasionka jak najbardziej możesz już zebrać. Nie musisz stratyfikować, bo nasiona są świeże. Jeżeli jednak chciałbyś wysiewać je dopiero na wiosnę, to stratyfikacja w znaczący sposób zwięszy % kiełkowalności.

Edytowane przez moofofoofqa
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.